LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porto Morto – Ferragosto JAM

INTERVJU: Porto Morto prvi put na ovogodišnjem Ferragosto JAM-u; dijelimo tri ulaznice

Povodom njihova prvog nastupa na ovogodišnjem Ferragosto JAM-u intervjuirali smo mladi zagrebački bend Porto Morto koji će 2. kolovoza posjetiteljima Orahovačkog jezera pokazati zašto svatko tko ih posluša poželi da im pozvone na Portofon.

Povodom njihova prvog nastupa na ovogodišnjem Ferragosto JAM-u intervjuirali smo mladi zagrebački bend Porto Morto koji će 2. kolovoza posjetiteljima Orahovačkog jezera pokazati zašto svatko tko ih posluša poželi da im pozvone na Portofon.

Žanrovsko eksperimentiranje koje je istodobno zvukovno kohezivno poprilično je zahtjevan pothvat u kojem mnogi umjetnici, pa čak i oni renomirani, gube nit vodilju. S druge se pak strane nalazi Porto Morto – hrvatski bend koji samouvjereno balansira žanrovski različite komponente te tako formira snažni svojevrsni autorski pečat. Zagrebačka je to osmorka koja se okupila zahvaljujući JeboTon ansamblu, a koja se u posljednjih nekoliko godina postepeno, ali sigurno penje po ljestvicama popularnosti nizom uspješnih live nastupa i albumskih izdanja. Nakon albuma prvijenca Porto Morto iz 2016, u ožujku ove godine izbacili su i novi, već hvaljeni album Portofon. Ovo ćemo ih ljeto moći čuti 2. kolovoza na 12. izdanju slavonskog glazbenog festivala Ferragosto JAM koji se i ove godine tradicionalno održava uz mirno Orahovačko jezero od 1. do 5. kolovoza, a koji posjetiteljima nudi širok spektar izvođača s regionalne alternativne i mainstream glazbene scene.

Ovo će biti vaš prvi nastup na Ferragosto JAM-u. Jeste li uzbuđeni i kakva su vam očekivanja od publike?

Uzbuđeni smo, nego šta. Od publike očekujemo da se prepuste mjuzi.

JeboTon ansambl, glazbeni kolektiv unutar kojeg ste se i sami okupili, nastupit će dan nakon vašeg nastupa, odnosno 3. kolovoza. Hoćete li im se pridružiti na stageu?

Tako je, nekolicina Portača redoviti su JeboTon ansambl performeri, a i svi ostali koji ostanu na sljedećem danu Festivala sigurno će im se pridružiti na koncertu.

Jeste li inače i sami posjetitelji festivala?

Kako tko, ima nas par redovitih, da.

Aktivni ste od 2011., a iza vas stoje brojne svirke i dva izdanja. Je li Porto Morto danas onakvim kakvim ste ga zamišljali prije 8 godina?

Teško je sada sjetiti se kako smo ga zamišljali jer je tih vizija bilo milijun. Ta ideja o smjeru u kojem bend ide je kod nas elastična stvar koja se mijenja iz dana u dan i u svakom od članova benda je drugačija. Trenutno smo vrlo zadovoljni kako se kreće situacija.

Kako izgleda vaš kreativni proces? Odvija li se instinktivno ili je rezultat detaljno promišljenih koncepata?

Čak i kod pokušaja da se stvari detaljno isplaniraju i predvide, postupci za vrijeme kreativnog procesa su uglavnom intuitivni. Kada krene, puštamo da nas nosi.

Tekstovi vaših pjesama tematiziraju svakodnevne pojave i emocije. Crpite li inspiraciju iz osobnih iskustava ili pak pišete iz perspektive objektivnih promatrača?

Oboje i ni jedno. Pokušavamo se igrati s planovima i perspektivama u tekstu i da to bude u nekom zanimljivom odnosu s filingom pjesme.

Kako svoju glazbu prilagođavate zahtjevima live izvedbe?

Na probi prosviravamo pjesmu i obično osjetimo u kojem smjeru to treba napraviti. Iako mijenjamo oblik, pokušavamo zadržati karakter koji smo slijedili pri nastanku pjesme.

FOTO: Facebook / Porto Morto

Umjetnički izraz u nekoj je mjeri predodređen kontekstom i formom. Kako slikara može ograničavati oblik platna tako glazbenika format albuma ili duljina pjesme. Što vi mislite o tome – ograničavaju li vas već utemeljeni formati?

Zanimljivo pitanje. Doživljavamo formu pjesme kao nešto što stvarno funkcionira u prenošenju i dijeljenju ideje, osjećaja i karaktera i trenutno vidimo taj okvir kao zdravo polje za rad.

Kakvu glazbu slušate u slobodno vrijeme i kako to utječe na vaše stvaralaštvo? Jeste li svi sličnoga „glazbenog opredjeljenja”?

Svatko ima neke svoje classic favorite, ali pokušavamo pratiti što se događa u mjuzi trenutno, kopamo po tome što se događalo i promaklo nam. Preporuka dana: Trobecove krušne peći – Ples.

Većina vas karakterizira svježima. Je li vam ta svježina imperativ pri stvaranju, ili se uopće ne vodite time već stvarate ono što osjećate?

Teško je sada generalno odgovoriti kada pokušavamo za svaku pjesmu naći neki novi modus operacije. Ali svježina je sigurno podebljana riječ u našem rječniku.

Spremate li nam nešto novo u skoroj budućnosti?

Ooo da.

Ove nam godine Festival nudi bogat program od 50ak različitih izvođača od kojih su samo neki Josipa Lisac, Majke, M.O.R.T., Vojko V, Brkovi, Nipplepeople, Them Moose Rush, Rezerve i Ischariotzcky. Osim odličnog glazbenog line upa Festival je proširio svoje aktivnosti u sam grad Orahovicu gdje će, u suradnji s lokalnim OPG-ovima, organizirati Ferragosto plac. Tako će, osim promocije domaće glazbe, Festival promovirati i domaću proizvodnju. Najavljena je i šesta pozornica Secret Stage te Ferragosto orkestar koji će danom kružiti oko jezera i svojim glazbenim improvizacijama zabavljati posjetitelje.

Ako ovo ljeto želiš iskoristiti za uživanje uz dobru glazbu, imaš sreće jer dijelimo 3 ulaznice za ovogodišnji Ferragosto JAM. Pravila su jednostavna – u komentar ispod objave ovoga članka napiši nam kojeg izvođača jedva čekaš vidjeti i zašto, a nama najzanimljiviji odgovor osvojit će 3 ulaznice.

 

FOTO: FACEBOOK