LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u Močvari

Fink kreće u borbu protiv zagrebačke snježne oluje

U ponedjeljak, 6. veljače, u prodaju kreću ulaznice za novi Finkov koncert u zagrebačkom klubu Močvara.

U ponedjeljak, 6. veljače, u prodaju kreću ulaznice za novi Finkov koncert u zagrebačkom klubu Močvara.

Žedno uho dovodi Finka u Močvaru 12. listopada 2017. Mnogo je upitnika bilo uoči njegovog prvog zagrebačkog koncerta. Onima koji poznaju njegov rad i već su ga imali prilike gledati uživo, bilo je jasno da ih očekuje vrhunski koncertni doživljaj. No, da će jedino snježna oluja, koja se to isto jutro srušila na Hrvatsku, spriječiti da koncert bude rasprodan – malo je tko očekivao. Zato se pruža odlična prilika onima koji su ostali zameteni na putu s obale prema Močvari da nadoknade propušteno.

Fin Greenall, rođeni Englez odrastao u Bristolu, svoju višeslojnu, zanimljivu i sad već bogatu glazbenu karijeru gradi od početka 90-ih godina, vodeći se instinktom i ljubavlju prema glazbi, bez ograničenja u žanrovima, koristeći bogato iskustvo stečeno radom u raznim segmentima glazbene industrije. Posljednjih je deset godina frontman i duša inspirirajućeg tročlanog benda FINK: Fin Greenall – vokal i akustična gitara, Tim Thornton – bass gitara, Guy Whittaker – bubnjevi.

Tsunami emocija i kvaliteta koju glazbenik nosi leži u snažnom kantautorskom izričaju prepunom iskrenih emocija pretočenih u rock/blues glazbu nepretencioznih modernih aranžmana. Njegova glazba podjednako će zadovoljiti ljubitelje rock glazbe tradicionalnog kantautorskog izričaja, ali i mlađe naraštaje koji teže ka nešto modernijim ritmovima i atmosferi.

Za razliku od mnogih glazbenika sličnog izričaja, Fink je svoju karijeru započeo 90-ih godina ozbiljno uplivavši u svijet elektronske glazbe. Oduševljen bristolskom scenom elektronske klupske glazbe 90-ih godina, kreće s prvim producentskim radovima ambijentalnog techno zvuka inspiriran glazbom Aphex Twina i ORBA. Njegove radove ubrzo prepoznaje svjetski poznata diskografska kuća Ninja Tune s kojom potpisuje ugovor kao producent, DJ i majstor remixa. godine 1997. izdaje eklektičan album elektronske glazbe Fink Funk te nastavlja putovati po svijetu kao uspješan DJ. Tijekom 90-ih je radio i na različitim poslovima za vodeće diskografske kuće poput Virgina, DEF-a i Sonyja, gdje stječe bogato iskustvo producenta. Kvalitetu svojih producentskih vještina ovjekovječio je u produciranju ranih radova tragično preminule dive moderne soul glazbe Amy Winehouse.

Tijekom 2006. godine Greenall, zajedno s prijateljima glazbenicima Timom Thorntonom i Guyom Whittakerom, spontano kreće skladati potpuno drugačiju glazbu od prijašnjih radova – modernu, organsku pop glazbu prožetu blues senzibilitetom. Iste godine pod imenom Fink izdaju kantautorski album Biscuits for Breakfast za Ninja Tune. Preokret u karijeri otkriva nepresušni rudnik vrhunskih skladbi koji uz bogato Grenallovo iskustvo donosi novom bendu Fink naboj u stvaralaštvu koji rezultira nizom uspješnih albuma i odličnih kritika tijekom sljedećih godina.

Ovako okupljeni dobivaju izvrsnu reputaciju na glazbenoj sceni i postaju miljenici i onih najvećih. Gostovali su na BBC radiju u live sessionu kod legendarnog Gillesa Petersona, a 2012. godine u Amsterdamu s filharmonijskim orkestrom – Royal Concertgebouw Orchestra u izvedbi klasičnih djela koja su sami izabrali. U srpnju 2014. godine izdaju album Hard Beliver  koji po objavljivanju osvaja samo visoke ocjene na najvažnijim glazbenim top ljestvicama. Novi album, čiji se detalji još skrivaju, bit će objavljen uoči same turneje.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kuna mogu se kupiti od ponedjeljka, 6. veljače, u Dirty Old Shopu (Tratinska 18 ) i Rockmarku (Berislavićeva 13). Od 20. veljače cijena će im biti 100 kuna, a na ulazu kluba na dan koncerta 120 kuna. Ulaznice će biti dostupne i na stranicama Rockmarka i Dirty Old Shopa.

FOTO: TOMMY N LANCE