LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti

Faks izvan faksa: koliko studenti imaju koristi od raznih manifestacija

Iako često organizirane izvan uobičajenog studentskog rasporeda, radionice, tribine, simpozije i slične događaje nije na odmet pohađati jer upravo oni promoviraju zajedništvo unutar samih struka u kojima se studenti mogu ostvariti čak i prije diplome.

Iako često organizirane izvan uobičajenog studentskog rasporeda, radionice, tribine, simpozije i slične događaje nije na odmet pohađati jer upravo oni promoviraju zajedništvo unutar samih struka u kojima se studenti mogu ostvariti čak i prije diplome.

Često se dogodi da puno događanja poput gostujućih predavanja, okruglih stolova i radionica prođe ispod radara. No čak i da to nije slučaj, koliko zapravo studenti imaju koristi od pohađanja takvih događanja?

Uvijek tematski određeni, svi oblici radionica, simpozija, okruglih stolova i slično u principu se sastoje od nekih vaših osobnih uvida u određeni fenomen koji dolazi u doticaj s drugim perspektivama. Ako ste izlagač, ove su manifestacije kvalitativni skok u vašim komunikacijskim, autorskim te organizacijskim sposobnostima. S obzirom na to da, po saznanjima nekih bivših studenata, fakultet daje osnovu, a na vama je da praksom dovedete svoje znanje do zrele faze, događanja ove vrste za raznorazne izlagače predstavljaju neizostavan dio karijere. Slična događanja čekaju vas i nakon fakulteta te je svakako preporuka započeti što ranije sa sudjelovanjem u raznim projektima.

Za one koji ne žele izlagati, one koje obuzme trema na samu pomisao stajanja ispred publike ili jednostavno nemaju još tematski blok koji ih zanima, samo sudjelovanje na nečemu ovoga tipa proširuje spoznaju i daje uvid u različite perspektive koje vam možda nikada nisu pale na pamet. Aktivno sudjelovanje ono je što će vas prije svega ohrabriti na putu da postanete vješt govornik. Kako su svi izlagači uvijek spremni na pitanja, okolina za izgrađivanje stava te vježbanje argumentiranja i kritičkog promišljanja čine ove projekte idealnima za akademski razvoj.

Na kraju najbitniji dio ovih, u velikoj mjeri dostupnih događanja, ustvari su druženja s izlagačima i slušateljima koji svojom otvorenošću prema drugima čine cijeli proces jako pristupačnim. Od projekta do projekta možda i primijetite da je veliki broj sudionika često prisutan te su možda ovi projekti mjesto na kojemu ćete naći svojeg idealnog kolegu. 

Studenti ovim događanjima mogu, uz utrošak vremena koji je ništa veći od jednog seminara za izlagača, a ništa duži od par školskih sati za slušatelje, uvelike profitirati tako da se već i prije diplome predstave kao društveno aktivna osoba koja širi svoje znanje, što i jest jedan od glavnih ciljeva pohađanja gostujućih predavanja i sličnih događaja.    

FOTO: PIXABAY