LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Evo kako napisati dobro motivacijsko pismo

Ako vam padne mrak na oči kad u oglasu za studentski posao vidite da se traži motivacijsko pismo – ovo je tekst za vas! Donosimo konkretne savjete kako napisati originalno motivacijsko pismo.

Ako vam padne mrak na oči kad u oglasu za studentski posao vidite da se traži motivacijsko pismo – ovo je tekst za vas! Donosimo konkretne savjete kako napisati originalno motivacijsko pismo.

Razdoblje ispitnih rokova polako se bliži kraju i počinje se živjeti punim plućima. To obično podrazumijeva povratak aktivnostima kao što su treninzi, izlasci, kave, planiranja i traženje konkretnijih i dugoročnijih studentskih poslova.

Kad su u pitanju studentski poslovi, oni oglasi s boljim satnicama vrlo često uz studentski ugovor, bankovni račun i životopis, zahtijevaju i slanje motivacijskog pisma. U tom trenutku većini studenata pada mrak na oči. Što napisati u motivacijsko pismo, a da nije kopija neke internetske šprance? Što napisati ako je realno glavni, a često i jedini motiv gotovo svakog studenta samo zarada dodatnog džeparca?

Prije pisanja motivacijskog pisma razmislite malo o sebi i svojim navikama. Jeste li jutarnji tip ili vam je najveća životna pokora rano ustajanje? Je li vam draže raditi u nekoj izoliranoj sredini ili s ljudima i među ljudima? Tražite li bilo kakav posao ili možda nešto što je blisko vašoj budućoj struci? Možete li i želite li dugoročniji posao, pa čak i preko ljeta, ili nešto usput dok ne dođu idući rokovi?

U ovim odgovorima leži i sadržaj vašeg motivacijskog pisma. 😊 Budite iskreni i konkretni u pisanju. Nemojte pisati što ste dosad radili (za to imate životopis) nego doslovno vaš motiv prijave. Primjerice, prijavljujete se za posao jer vam treba dodatni džeparac, jer već razmišljate o stjecanju iskustva u struci, jer imate puno slobodnog vremena i želite ga iskoristiti da popravite stanje na inače skromnom studentskom bankovnom računu, jer želite zaraditi za nešto konkretno (novi laptop, putovanje, itd).

Pišite o sebi realno i jednostavno. Ili još bolje, nemojte pisati da ste nešto što niste. Ako ste povučeniji tip koji voli odraditi svoj posao i ići dalje, nemojte pisati da ste otvorena i komunikativna osoba. Napišite da ste konkretni te da ćete odgovorno i na vrijeme odraditi zadatke.

Budite sažeti jer ne morate napisati dvije kartice (izmišljenog) teksta. Važno je da kroz nekoliko pismenih rečenica pokažete zašto ste odabrali taj posao i tog poslodavca te da se vidi vaša želja i spremnost za obavljanje zadataka.

I to je to. Nikakva posebna nauka – samo iskreno i u glavu. Vjerujte da se to cijeni.

FOTO: PEXELS