LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert grupe Elemental u Domu sportova

Elemental u sedam koraka do „Dana E“

„Dan E“ označit će najvažniji koncert u karijeri grupe Elemental. Svirkom će proslaviti velikih 18 godina uz rimu, ritam i glazbu, ljude bez predrasuda i granica.

„Dan E“ označit će najvažniji koncert u karijeri grupe Elemental. Svirkom će proslaviti velikih 18 godina uz rimu, ritam i glazbu, ljude bez predrasuda i granica.

U Domu sportova u subotu 5. ožujka Elemental će obilježiti punoljetnost. Dan E označit će najvažniji koncert u karijeri benda. Svirkom će proslaviti velikih 18 godina uz rimu, ritam i glazbu, ljude bez predrasuda i granica. Dan E će u svojih nekoliko sati publici pokazati put benda koji je prošao sve, od početnih koraka, prvih riječi, prvih ljubavi, do Elementala koji je punoljetan, misli svojom glavom, ima čvrst stav, bori se protiv nepravde, ustaje protiv nasilja u obitelji, ne vidi granice, ne poznaje rase i gleda u budućnost. Koncertni presjek dosadašnjeg života gleda bend koji odrasta u sedam velikih koraka – sedam albuma koji predstavljaju njihovo formiranje, odrastanje, promjene i zrelost.

Prve stanice

Sve je počelo sada već davne 1998. godine, kada je Elemental krenuo kao trio. Prvijenac Moj, njegov i njen svijet (2000.) pokazuje prve korake Shota, Remi i Inka i što se događa Kad ritam povede, a slijedeći svoj imperativ Ostavi T.R.A.G. promijenili su dotadašnje stanje na hip-hop sceni. Drugim albumom trojac je slijedio Tempo velegrada / Demiurg (2002.), a s odvažnom Vidi me sad ili lirički jakom Dal’ sjećaš se Elemental već tada piše novu povijest.

Velike stvari

Male stvari (2004.) donijele su velike promjene te je na trećem izdanju Elemental izrastao u punokrvni bend koji broji sedam članova. Elemental mijenja poimanje hip-hop kulture, semplirane dionice zamijenili su odsviranima, a očiti su utjecaji jazza, soula, funka i reggaea.  Novi pristup doveo ih je na vrh regionalne scene, uz odu neovisnosti Napokon ili potresnu Tako lijepa, preko zaigrane Romantika do angažirane Iz dana u dan, Elemental se ovim albumom postavio kao glasnik generacije. Godina 2008. donosi album Pod pritiskom te socijalno osviještene tekstove i žešći zvuk. Pjesme bude, osvješćuju i potiču na raspravu i dijalog, što se čuje u stvarima Zašto te imam ili U mojoj glavi.

Ljuljanje broda po prirodi

Na tekstualno i svirački jakom albumu Vertigo (2010.) petom po redu, bend još jednom dokumentira svijet u kojem živimo i osvještava uz pjesme Priroda i društvo i Ljuljaj brod, posvećuje trenutke Zagrebu uz Gdje je moj grad, ali bez obzira na realnost uvijek se nađe i pozitivna crta kao što se čuje na Osmijehom ili Malena. Već debelo u tinejdžerskih godinama 2013. donosi šesti album U redu je. Elemental se mijenja, osjeća, voli, pjeva Prokleta ljubav, Bolji si, ali i dokazuju da su Neustrašivi.

Tijelo

Godina 2016. za Elemental je godina samostalnosti i punoljetnosti. Sedmi album Tijelo izdan je pod vlastitom diskografskom etiketom 383 Records i donosi 18 pjesama za 18 godina. Tijelo živi, u njega je utkano veliko iskustvo najavljeno singlom Goli i Bosi, motivi su intimni, odražavaju snove i emocije u pjesmama Tijelo pamti, Usne, Sanjam, a oni su i angažirani uz Sve je moje tuđe ili Ne prihvaćam tvoj ne. Elemental pokazuje zrelost, ideale, ali prije svega Elemental je i dalje svoj. Njihovo grandiozno dvostruko izdanje zaživjelo je u trenu kad grupa pakira stvari za Dom sportova.

Svakih sedam godina tijelo promijeni sve stanice, a kroz sedam albuma Elemental je pokazao svoje odrastanje. Sve je to uvod u najveći trenutak dosadašnje karijere. Na krilima novog albuma i uz potporu najvećih hitova u 18 godina djelovanja, bend će po prvi put samostalno nastupiti u Domu sportova, dok će im se kao gosti pridružiti Sassja i Marčelo sa svojim Napetim Quintetom.

Vrata Male dvorane Doma sportova otvorit će se u subotu 5. ožujka u 20 sati. Prva na scenu izlazi Sassja u 20:30. Nastup Marčela i Napetog Quinteta planiran je za 20:50, dok će Elementalov Dan E započeti točno u 21:45 i trajati duže od dva sata.

FOTO: MAJA BOTA