LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Druga strana upisa na fakultet

Svaki je početak izazovan, posebno kad dođeš u novu sredinu bez ekipe, bez svoje kuće i svega onog na što si navikao. Ovi će ti savjeti pomoći da se snađeš.

Svaki je početak izazovan, posebno kad dođeš u novu sredinu bez ekipe, bez svoje kuće i svega onog na što si navikao. Ovi će ti savjeti pomoći da se snađeš.

Studentsko je doba, kažu, najljepše doba u životu. Prvi put iskusimo pravu slobodu, sami donosimo velike odluke, upravljamo svojim vremenom. Ali, s druge strane, za mnoge upis na fakultet znači i odlazak od kuće, društva, dolazak u novu sredinu. Izazovno je snaći se u drugom, često većem gradu, pronaći nove prijatelje, složiti novu životnu rutinu, naučiti upravljati novcem, prebaciti se na drugačiji koncept školovanja i učenja. Stres je to koji iskusi većina brucoša, a mi vam u nastavku donosimo savjete koji mogu olakšati novi početak. Jer kad se snađeš, onda studentski dani zaista postanu najljepši dani mladosti.

Na početku svake akademske godine brojne udruge i fakulteti organiziraju susrete za doček brucoša. Odvažite se otići. Upoznat ćete nove ljude koji muče iste muke kao i vi. Nemojte misliti da ste jedino vi izgubljeni i bez ekipe u novom gradu ili na faksu – takvih je puno oko vas. 😊 Možda je odlazak na takvo druženje izlazak iz vaše zone sigurnosti, ali strahu treba pogledati u oči i suočiti se s njim. Google je vaš prijatelj pa istražite i nađite organizirani susret koji vam zvuči privlačno. Samo hrabro.

Studentski je posao također super prilika za upoznati nove ljude, zaraditi dodatni džeparac i popuniti slobodno vrijeme. Besplatno i online ugovorite studentski paket u banci, učlanite se u SC i bacite oko na ponudu poslova. Sigurno ćete pronaći nešto što možete uklopiti u svoj raspored i što odgovara vašim interesima.

Trening, kakav god, super je stvar koju preporučujemo da uključite u vašu rutinu. Sigurno će vam pomoći ublažiti stres od novog početka. A ponuda je stvarno puno. Od besplatnih škola trčanja do stvarno povoljnih studentski članarina za teretane i razne aktivnosti. Pokrenite se! Osim bolje kondicije i bistrije glave, tu je uvijek i dobra ekipa.

U svakom slučaju, svaki početak je izazovan, ali uz malo truda možete nadvladati te početne zbunjenosti i neugodnosti. Sretno!

FOTO: PEXELS