LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vodič za brucoše

Donosimo pregled najčešćih termina koji se koriste u akademskom žargonu

Dolazak na fakultet uključuje i poneki nejasni termin, a mi vam donosimo njihov pregled i objašnjenja.

Dolazak na fakultet uključuje i poneki nejasni termin, a mi vam donosimo njihov pregled i objašnjenja.

Kako vas ne bi bunili razni noviteti u svakodnevnom govoru kada krenete na fakultet i postanete dio akademske zajednice, donosimo kratki pregled najčešćih termina koje ćete morati naučiti koristiti. 
  • Kolegij
Bez puno mudrosti, ono što ste dosad nazivali predmetom, na fakultetu ćete zvati kolegijem. 
  • Semestar
Akademska se godina sastoji od dvaju semestara, kao što se i školska sastoji od dvaju polugodišta. Semestre dijelimo na zimski i ljetni, a nastava traje od listopada do siječnja u zimskom i od ožujka do lipnja u ljetnom semestru. Semestri se označavaju rednim brojem, pa se nemojte iznenaditi kada vas netko pita kada vam počinje treći semestar, umjesto kada vam počinje druga godina. Dakle, studij ima najčešće duplo više semestara koliko on traje: 3 godine = 6 semestara, 4 godine = 8 semestara, 5 godina = 10 semestara i slično.
  • Ispitni rok
Većina fakulteta organizirana je tako da student ima pravo polagati određeni kolegij četiri puta unutar jedne akademske godine, odnosno dvaju semestara. Kolegiji se polažu na ispitnim rokovima, a oni su najčešće raspoređeni u veljači, krajem lipnja, u srpnju i početkom rujna, no i oni ovise od fakulteta do fakulteta. 
  • Kolokvij
Kolokvij je tzv. mali, pomoćni ispit. Kolokviji nisu stvar koja postoji na svakom kolegiju, oni su stvar izbora i dobre volje profesora. Oni postoje kako bi studentima olakšali polaganje cjelokupnog opsega gradiva, a provode se tako da gradivo podijeli na dva dijela te se u jednom kolokviju piše prvi dio, a u drugom kolokviju drugi dio. Najčešće je prolazak obaju kolokvija istovjetan prolasku ispita pa će to značiti i prolazak cjelokupnog kolegija, no nekad studenti imaju i više od dvaju kolokvija ili su oni čak samo uvjet za izlazak na ispit. 
  • Akademska četvrt
Akademska četvrt velikom je broju studenata najdraže pravilo na fakultetu. To znači da ako kasnite 15 minuta na predavanje, rijetko koji će vam profesor to uzeti za zlo upravo iz razloga jer ga koriste i oni sami. Naravno, i ovo je individualno pa dok će ga neki poštivati, neki drugi će ga apsolutno ignorirati. 
  • ECTS-bodovi
ECTS-bodovi sustav su prikupljanja na fakultetu. Ovi se bodovi temelje na opterećenju koje se na pojedinom kolegiju zahtijevaju od studenta. Nemaju svi predmeti isti broj bodova, što ne znači da su kolegiji s većim brojem istih vredniji od onih s manjim brojem. Oni su dodijeljeni prema količini radnog opterećenja. Jedna akademska godina iznosi 60 bodova, a njihov maksimalan broj na preddiplomskom studiju je 180 ako studij traje tri godine, dok je na diplomskom 120 ako studij traje dvije godine.
FOTO: UNSPLASH