LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s pjevačem

Dominik Blaževac: Glazbena karijera u usponu uz redovno studiranje

Dominik Blaževac, brodski pjevač i osječki student, probio se na glazbenu scenu 2016. godine. Student je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija za koju kaže da mu je uvelike pomogla u stvaranju glazbe. 

Dominik Blaževac, brodski pjevač i osječki student, probio se na glazbenu scenu 2016. godine. Student je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija za koju kaže da mu je uvelike pomogla u stvaranju glazbe. 

Mnogi pjevači priznaju da baviti se glazbom može biti zahtjevno. Ako još tome dodamo i redovno studiranje, organizacija vremena čini se nemoguća, međutim čini se da nije baš tako.

Dominik Blaževac, brodski pjevač i osječki student, probio se na glazbenu scenu 2016. godine pjesmom Ako te pitaju, a nakon toga uslijedilo je još pet odličnih hitova, među kojima je i najnovija Dok čujem ti glas. Student je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija za koju kaže da mu je uvelike pomogla u stvaranju glazbe. 

– Faks mi je puno pomogao u stvaranju glazbe. Iako se ne čini ovako na prvu, kada pogledaš ime Glazbena pedagogija, ne uči se samo kako ćeš djeci predavati ili kako ćeš prenijeti znanje. Uči se o harmoniji, solfeggio, priređivanje ansambla i takve stvari, što mene jako zanima i interesantno mi je. Puno ti pomogne u izražavanju. Nije me akademija naučila kako da napišem tekst za pjesmu, ali naučila me puno toga o glazbi.

S obzirom na to da je s jedne strane student i treba ispunjavati akademske obveze, a s druge strane razvija glazbenu karijeru, Dominik nam opisuje kako je u početku bilo balansirati te dvije strane. 

– U početku je bilo šugavo, a sada je još gore. Teško je, pogotovo kada se zaredaju svirke preko tjedna i vikendom, teško je vratiti se u bioritam. Ako odradim petak i subotu, probudim se u nedjelju navečer u sedam sati, a sutra ujutro treba na predavanje. Budem kao zombi na faksu, svi već znaju da se do srijede oporavljam, u četvrtak nadođem, a u petak onda opet ide svirka. Iako je teško, to svi svirači već znaju, okej je. Proći će.

Njegova pjesma Dok čujem ti glas sada je već šesta, ujedno i najnovija, pjesma s albuma. Ovaj talentirani student otkriva nam kakav je osjećaj kada je već pola albuma vani i kada ima šest odličnih pjesama iza sebe.

– Dosta je drugačije, zato što je u početku bilo jako teško. U principu, nije bilo benda pa je to trebalo okupiti. Trebalo je nekako probiti led. Dosta je i zahtjevno i skupo i treba puno vremena ulagati, ali sada već nakon šest pjesama i nakon dvije godine kada su se stvari ustanovile i kada smo se uhodali, uz dobru ekipu oko sebe – sto puta je lakše. Super je, osjećam se baš super.

Također nam iznosi detalje nastanka pjesme i kome je posvećena:

– Ta pjesma mene jako opisuje. Imao sam ideju o čemu pjesma pjeva, imao sam većinu teksta, međutim falilo mi je još malo pa sam se obratio Željku Zovku da je dovrši. U principu mene pjesma jako opisuje zato što opisuje neku moju povezanost s mojom zaručnicom na neki način. Nekako mislim, svi koji imaju nekoga su nekada osjetili taj glas osobe koja te nekako podiže kada je najteže. Osoba koja ti govori da možeš, iako ti nekada pomisliš da ne možeš. U hrpi situacija pomisliš kako nešto ne možeš i ta osoba, njen glas, uvijek te podigne. I ta pjesma zapravo je posveta mojoj zaručnici.
Na prvu se može činiti da je pjesma naivna, ali to me ne interesira. To je ono što sam ja sada i to je ono što ja sada osjećam. Iako, tko prepoznaje i tko kuži o čemu pjevam – to je moja publika.

Dominik je 2015. godine pobijedio na natječaju Uhvati ritam i onda zapjevao na pozornici s Parnim Valjkom. Sada nakon tri godine, Dominik & co. nastupili su kao predgrupa na koncertu koji se 17. 11. održao u Osijeku, kada su prvi put izveli uživo novu pjesmu.

– Surađujem na svakoj pjesmi s bubnjarom Parnog Valjka – Dadom Marinkovićem. Ostali smo tako u dobrim odnosima, a i imali smo nekih ideja da Marijan Brkić, koji je gitarist Valjka, bude producent nekih pjesama na albumu, što i vjerujem da će se dogoditi. Tako da sam jedva čekao da se vidimo, da im donesem nekog kulena i rakije, da pojedemo i popijemo. U svakom slučaju, ogromna je čast nastupati kao predgrupa. Parni Valjak inače je bend koji nikada nema predgrupu i ne prakticiraju to. Meni osobno, a i cijelom bendu, to je veliko priznanje. 

Bliži nam se kraj 2018. godine pa nam Blaževac priča o trenucima po kojima će pamtiti ovu godinu.

– Ima previše stvari koje su mi obilježile ove godinu. Mene osobno prvo mi je obilježilo Svjetsko prvenstvo, uvijek ću ga pamtiti. Doček Mandžukića na kojem smo svirali u Slavonskom Brodu, gdje je bilo preko 30 000 ljudi, neopisiv doživljaj za pamćenje. Upoznali smo hrpu novih ljudi i imali smo hrpu nastupa. Ali mislim da ću 2018. godinu uvijek pamtiti po Svjetskom prvenstvu.

Što nas čeka u idućoj godini? 

– Album! Vjerojatno će biti još jedan singl do trećeg, četvrtog mjeseca i onda u četvrtom ili petom mjesecu sigurno ide album. Vjerujem da tko god da si pusti album u autu da će ćuti naše i stasanje i odrastanje, ali i raznolikost.

 Dok čekamo Dominikovu novu pjesmu i album, Dok čujem ti glas možete poslušati na Deezeru i iTunesu.

FOTO: CROATIA RECORDS