LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŽIVOT NAKON ZAVRŠETKA FAKULTETA

Diplomirali ste, što sada?

Ako tijekom studiranja niste imali dovoljno vremena otići na dodatne edukacije, putovanja ili raditi nešto što vas zanima, pa biste to htjeli barem nekako nadoknaditi prije prvog stalnog posla s punim radnim vremenom, sada je pravo vrijeme za to.

Ako tijekom studiranja niste imali dovoljno vremena otići na dodatne edukacije, putovanja ili raditi nešto što vas zanima, pa biste to htjeli barem nekako nadoknaditi prije prvog stalnog posla s punim radnim vremenom, sada je pravo vrijeme za to.

Napokon ste završili fakultet, uspjeli ste unatoč svim preprekama koje su bile postavljene pred vas, a sada je vrijeme za neke nove životne izazove. Još uvijek niste sigurni što biste trebali raditi, ali sigurni ste u jedno, a to je da biste trebali naći posao. Možda tijekom studiranja niste imali dovoljno vremena otići na dodatne edukacije, putovanja ili raditi nešto što vas zanima, pa biste to htjeli barem nekako nadoknaditi prije prvog stalnog posla s punim radnim vremenom. Do kraja ljeta ostalo je još nekoliko tjedana, a umjesto da odmarate možda je vrijeme da probate nešto novo prije prvog zaposlenja. 

Zaposlite se na nepuno radno vrijeme

Ako želite zaraditi nešto novca, a nikako ne uspijevate dobiti posao na puno radno vrijeme, možete početi raditi barem neki posao, nije važno na koliko sati. Ono što je najvažnije jest da krenete, a to što niste na mjestu na kojem želite biti, shvatite kao motivaciju za daljnje napredovanje i učenje, što će vas dovesti do željene pozicije. U međuvremenu vrijeme koje imate možete iskoristiti za istraživanje oglasa za posao koji vas zanima, freelancing, ili se možete baviti nekim drugim aktivnostima kako biste upotpunili raspored i stekli nova iskustva koja možete staviti u životopis. 

Naučite nove vještine 

FOTO: Pixabay

Vjerujemo da tijekom fakulteta niste uspjeli pronaći dovoljno vremena za sebe kako biste naučili neke nove vještine ili kako biste imali neki hobi. Ovo je zaista dobro vrijeme kada si to možete dopustiti, pa razmislite da krenete čitati knjige koje imate već dugo na popisu, naučite kuhati nova jela ili se počnite baviti sportom. Osim toga ovo vrijeme možete iskoristiti i za stjecanje poslovnih vještina, kao i učenje stranih jezika na različitim različitih mrežnim ili mobilnim aplikacijama. Na internetu možete pronaći različite besplatne tečajeve, pa slobodno krenite istraživati kako biste pronašli ono što vas najviše zanima. 

Prijavite se na stručnu praksu

Još uvijek nije kasno da provjerite postoje li neke stručne prakse za tek diplomirane osobe, a ako uspijete pronaći neke koje su i plaćene, vjerujemo da ćete ponudu odmah prihvatiti. Dok još uvijek nemate stalan posao, stručne prakse ovakvog tipa, koje mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, idealne su za stjecanje iskustva u području koje je sada, nakon završetka fakulteta, postalo vaš posao. Odlaskom na ovakve prakse olakšat ćete si prilikom sljedeće prijave za posao i povećati šanse za zaposlenje. 

Prijavite se za poslijediplomski studij ili upišite još jedan fakultet

FOTO: Pixabay

Ako imate želju za nastavkom školovanja, mogli biste razmisliti o tome da upišete poslijediplomski studij ili još jedan fakultet. Vrijeme koje sada imate možete iskoristiti za istraživanje studija i fakulteta koji vas zanimaju, a na kraju svega i ispuniti prijavu. Osim toga, predlažemo da pogledate i studije koji se nude u inozemstvu kako biste usavršili strani jezik koji govorite, stekli nova znanja, upoznali nove kulture i tako se s novim iskustvom vratili u svoju domovinu. 

Posjetite svoje prijatelje i obitelj

Za vrijeme studiranja brojni su oni koji ne studiraju u gradu u kojemu žive te su tako tijekom cijele akademske godine većinu vremena odvojeni od svoje obitelji i nekih prijatelja. Sada kada su predavanja gotova i riješili ste sve ispite, možete se posvetiti druženju s najbližima. Bilo da je to odlazak na neki odmor ili zabave vikendima, vjerujemo da ćete barem malo uspjeti nadoknaditi propušteno vrijeme. 

Posjetite različite događaje

Sada kada imate barem malo više vremena, dok ste u potrazi za stalnim poslom, bilo bi dobro da posjetite različite događaje na kojima možete upoznati ljude koji imaju slične interese kao i vi. U današnje vrijeme networking je vrlo važan, može vam pomoći u razvoju karijere, a savjeti starijih i iskusnijih kolega u svakom će vam slučaju dobro doći. 

Istražite grad ili otputujte u inozemstvo

FOTO: Pixabay

Bez obzira na to živite li u velikom gradu ili u nekom manjem, sigurni smo da još uvijek niste istražili sve zanimljive ulice koje postoje niti ste posjetili sve događaje koji se održavaju, otišli u muzeje ili sudjelovali na različitim zanimljivim manifestacijama. Sada imate priliku probati nešto novo. Možete postati turisti na jedan dan i tako se i ponašati, odlaziti na mjesta na koja inače turisti odlaze i posjetiti neke gradske znamenitosti kod kojih niste bili već jedno duže vrijeme. Osim toga možete i otputovati u inozemstvo i istraživati različite gradove koje želite posjetiti. A kako biste još više izašli iz svoje udobne zone, pokušajte sve navedeno raditi sami kako biste osjetili kako je to istraživati i putovati kada ne morate ništa dogovarati s nekime, već idete ondje kamo želite.  

Posjetite koncerte i glazbene festivale

Ljeto je vrijeme kada brojni glazbeni izvođači predstavljaju svoje nove albume, nastupaju na različitim glazbenim festivalima koji se održavaju diljem zemlje i svijeta, a ako ste jedni od onih koji tijekom akademske godine nisu do sada imali vremena otići na koncert najdraže grupe, sada je pravo vrijeme. Provjerite kada i gdje vaši najdraži izvođači nastupaju, kupite ulaznice i vrijeme je za zabavu, a vjerujemo i uživanje u dobroj glazbi. 

Volontirajte u svojoj lokalnoj zajednici

FOTO: Pixabay

Ako do sada niste imali priliku volontirati, provjerite kakvi se projekti održavaju u vašem gradu i okolici te se prijavite kako biste pomogli svojoj zajednici. Brojni se volonterski projekti održavaju tijekom ljeta i vjerujemo da ćete uspjeti pronaći nešto što vas izrazito zanima. U Hrvatskoj djeluju četiri volonterska centra, pa na njihovim stranicama možete pronaći trenutačno aktivne volonterske projekte.

Provedite vrijeme sa sobom

Nakon završenog fakulteta brojni su oni koji su umorni od svega i jednostavno im treba odmor. Zato je možda najbolje razmisliti da ovo vrijeme iskoristite za sebe. Prije svega se dobro odmorite, a onda razmislite što želite raditi, počnite vježbati, napišite listu ciljeva i želja koje želite ostvariti. Možete čitati knjige, meditirati, početi pisati i krenuti raditi na svom osobnom i profesionalnom razvoju i pripremi za otvaranje novog poglavlja u životu. 

Nadamo se da ćete vrijeme prije prvog zaposlenja iskoristiti na najbolji mogući način, odmoriti se, pronaći unutarnji mir i raditi ono što niste uspjeli tijekom studiranja, a oduvijek ste htjeli. 

FOTO: PIXABAY