LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad na Rječini

Deset skrivenih mjesta u Rijeci

Donosimo deset drugačijih načina za doživljaj grada Rijeke.

Donosimo deset drugačijih načina za doživljaj grada Rijeke.

Najdraža Rijeko, otvori njedra, vraćam se tebi, primi mi jedra. Voljeni grade, otvori vrata, da pogledam Kvarner sa vrha Trsata stihovi su kojima Damir Badurina opisuje svoj rodni grad i stvara najpopularniju pjesmu o gradu na Rječini. Kad prvi put dođete u novi grad, obavezno krenete u pohod na najpoznatije turističke atrakcije. Ali ako želite zbilja upoznati kako grad diše, potrebno je pobjeći iz uobičajenih društvenih obrazaca i vidjeti drugu stranu grada. Donosimo vam deset mjesta u gradu Rijeci koja nisu turističke atrakcije, ali su jednako vrijedna vašeg vremena – možda čak i malo više. 

1. Plaže

Svjesni smo ironije koja se odvila tijekom čitanja uvodnog odlomka i prve stavke našeg popisa, ali pružite nam šansu. Naime, plaže u Rijeci poput Bivija, Pećina i Kostrene tijekom ljeta jesu krcate, no nije uvijek takva situacija. Kada nam je proljeće na vratima, plaže su idealna mjesta. Primjerice, ako se nalazite u užem centru Rijeke, more nikada nije udaljeno više od petnaestak minuta. Lijep je proljetni dan, sjedite na kamenčićima, sunce vas obasjava, a vi upijate toplinu i punite baterije uz more na praznoj plaži. Zvuči predivno, zar ne?

Studentski.hr/Doriana Tomac

Studentski.hr/Doriana Tomac
 

2. Lukobran

I druga nam je stavka opet kontradikcija, ali s obzirom na sretan završetak prve stavke, mislimo da ćete nam i ovu oprostiti. Lukobran jest jedna od najpopularnijih riječkih destinacija i njezin zaštitni znak, ali to se odnosi na doživljaj lukobrana na uobičajeni način. Riječki Molo longo meka je za džogere, lagane šetače ili šetnju nakon obiteljskog ručka sve dok nema vjetra na pomolu. No ova najduža riječka šetnica nije samo šetnica. Najbolji način za potpuno uživanje jest doći do samoga kraja, a sa sobom ponijeti dekicu i užinu te napraviti piknik. Mir i tišina pola metra iznad mora savršen su bijeg od stvarnosti na sat vremena i doživljaj lukobrana koji se ne smije propustiti. 

Studentski.hr/Doriana Tomac
 

3. Kampus

Kampus u Rijeci označava studentsko naselje koje se sastoji od četiriju fakulteta i četiriju odjela s menzom i novoizgrađenim studentskim domovima, a smješten je na Trsatu. Iako mnogim studentima pomisao na fakultet ne izaziva osjećaje užitka, zgrade fakulteta imaju devet katova i nalaze se na brdu. Možete samo zamisliti koliko je predivan taj pogled (nećemo vam pokazati jer želimo da ga sami zamislite i poželite iskusiti). 

4. Park heroja 

Kada ste već na Trsatu, Park heroja mjesto je koje nije skriveno, ali nije ni opće poznato. Ovaj je park veliki prostor kojim se možete prošetati ili sjesti na klupice i uživati u tišini okruženi drvećem. Prava oaza mira.

5. Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc

Ispred riječkog kazališta nalazi se vrlo simpatičan park koji je, iz nekog razloga, prepun ljudima samo navečer, u doba izlazaka, prije premijere ili nakon promocije određenog fakulteta. Ostatak vremena park nema mnogo posjetitelja. I baš je zato idealan za posjet tijekom dana kada sjedite na klupicama i uživate u pogledu na zgradu kazališta. 

6. Kastavska šuma

Na jednakoj udaljenosti kao i more nalaze se i planine te šuma. Samo dvadesetak minuta vožnje iz centra grada u smjeru grada Kastva nalazi se prostrano zelenilo. To je jedna od velikih prednosti Rijeke: ni planine s gorskim zrakom ni more nikada nisu previše udaljeni.

Studentski.hr/Doriana Tomac
 
7. Planina Učka

Na malo većoj udaljenosti nalazi se planina Učka sa svojim vrhom na 1396 metara nadmorske visine. Na sam vrh Učke moguće je planinariti ili se dovesti automobilom. Ako ste planinarskog duha, upustite se u ovu avanturu i za nagradu uživajte u ovom pogledu. 

Studentski.hr/Doriana Tomac
 

8. Put duž kanjona Rječine

Projekt Riječke šetnice nastao je u sklopu projekta Grad Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, zbog čega je uređen veliki broj šetnica u svrhu poboljšanja zdravstvenog života građana i upoznavanja s ljepotama vlastitog grada. Veliki broj ljudi zainteresiran za ovu šetnicu neka vas ne zabrinjava, zato što u deset kilometara, koliko je njezina dužina, zasigurno možete pronaći svoj komad puta i mira ili društvo  ovisno o vlastitim željama i preferencijama. 

9. Izgubiti se

Tako je, dobro ste pročitali. Zaboravite na navigaciju i na upute koje vam je frend dao za dolazak do odličnog restorana ili najboljeg noćnog kluba. Zaboravite mrežu javnog prijevoza i krenite. Ili hodajte ili uskočite u prvi autobus, sve dok se ne nađete negdje gdje nikada niste bili. Tek onda počinje avantura

10. Hrana 

Kada bismo počeli pričati o restoranima prihvatljivih cijena za studentski džep, a da ne spominjemo menzu, jedna stavka na ovom popisu ne bi bila dovoljna. Ali sada nije u pitanju restoran, već pekarnica. Na Burek kod Braće možete svratiti nakon duge šetnje ili piknika na riječkom lukobranu i s ovom hranom, koja liječi u pet ujutro nakon zabavnog izlaska, okusili ste i posljednji neizbježni djelić ovog grada koji se ponosi svojom raznolikošću. 

FOTO: STUDENTSKI.HR/DORIANA TOMAC