LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lude dvadesete

Deset odluka kojih se morate držati za lakši korak prema svijetu odraslih

Svi koji ove godine slave 24. rođendan opasno se približavaju pravoj zrelosti i odraslim odgovornostima. Taj prelazak nije lagan, ali ovo su savjeti koji vam mogu pomoći.

Svi koji ove godine slave 24. rođendan opasno se približavaju pravoj zrelosti i odraslim odgovornostima. Taj prelazak nije lagan, ali ovo su savjeti koji vam mogu pomoći.

Godina 2017. je u kineskom horoskopu označena pijetlom, takva je bila i 1993. kada su rođeni svi koji ove godine slave svoj 24. rođendan. Čestitamo! Još ste mladi, ali približavate se pravoj odrasloj dobi. 25 je ipak pola puta do 50. Stoga vam donosimo savjete o tome kako malo lakše kročiti u taj strašan svijet plaća, poreza i svega ostalog o čemu donedavno nismo ni razmišljali.

1. Promijenite način na koji kupujte odjeću

Kao tinejdžer, sasvim je prihvatljivo eksprimentirati sa svojim modnim ukusom i izričajem. Kupiti odjeću koju ćete obući svega par puta tada je dozvoljeno, jer neopisivo je lakše kada na kasi roditelj otvori svoj novčanik, a ne mi. No, kada kročimo u svijet odraslih i dobijemo svoj prvi ozbiljan posao, vrijeme je da jasno definiramo svoj stil i to kako djelujemo u poslovnom krugu shvatimo ozbiljnije. Stoga, nemojte mijenjati često mišljenje o tome da posve obnovite svoju garderobu, nego pametno investirajte u komade odjeće koji će vam poslužiti dugo vremena.

2. Pripazite na to s kim hodate

Može biti teško naći nekog vrijednog našeg vremena i pažnje, ali sada kad ste dosegli sredinu dvadesetih sigurno imate jasniju ideju o tome što trebate i želite u svom romantičnom partneru. Nemojte više davati bezbrojne šanse tipu ili djevojci koji uopće nisu dobri prema vama, duboko u sebi sigurno znate da zaslužujete najbolje. Ne pristajte na manje od toga.

FOTO: Pixabay

3. Ne krivite svoje roditelje

Ničiji roditelji nisu savršeni i zasigurno su svačiji roditelji učinili neke pogreške tijekom vašeg odrastanja. No, lako je upasti u zamku i početi ih kriviti za sve probleme s kojima se sada susrećete. Najbolje je pomiriti se s demonima obiteljske prošlosti i nastaviti dalje. Roditelji su postupali najbolje što su znali, sada je na vama da gradite sebe. Nije nemoguće biti bolji nego su vaši roditelji bili, njihove greške nisu zapisane u kamenu. Pomirite se sa svojom prošlošću i nastavite dalje.

4. Ne brinite oko toga što drugi misle

Ljudska je priroda brinuti se oko toga što drugi misle o nama i apsolutno nitko ne voli osjećaj osuđivanja i kritiziranja kojem ponekad svi možemo biti izloženi. No, već ste puno toga proživjeli i doživjeli, nemojte se nervirati niti žrtvovati svoje snove i ambicije zbog bilo koga drugoga. Dvadesete su prekrasne jer su vrijeme u kojem se možemo 100% posvetiti samo sebi. Svako toliko definitivno pitajte za savjet, ali najviše vjerujte u svoje odluke i razmišljanja.

FOTO: Pixabay

5. Promijenite nedostižne snove

Sanjariti je predivno, ali realnost je najvažnija. Neke karijere nažalost zahtjevaju rani početak i to se nikako ne može nadoknaditi u dvadesetima. Stoga, ako ste proveli dugo vremena sanjareći o putu za koji su drugi vaše dobi počeli trenirati u vrtićkoj dobi, vrijeme je da izmijenite svoje planove. To ne znači apsolutno odustajanje od svega, već samo racionalno sagledavanje znanja i vještina koje ste dosad sakupili i kako vam one mogu pomoći da izgradite idealnu karijeru za sebe. 

6. Budite realni o svojoj financijskoj situaciji

One predivne godine kada ste mogli biti u totalnoj nepoznanici o svojoj financijskoj situaciji su gotovi. Vrijeme je da postanete odgovorni i znate sve o svom bankovnom računu. Računajte koliko možete potrošiti i uvijek štedite malo sa strane za nepredvidljive životne situacije. Vaš novac do 24. treba biti posve u vašoj kontroli.

FOTO: Flickr

7. Ne budite previše ljubazni

Ovo se nastavlja do savjet pod brojem tri, ali važno ga je i samostalno naglasiti. Nemojte samo udovoljavati drugima. Sada ste u dobi kada je posve sigurno da ste se opekli par puta i imali slomljeno srce, to je boljelo, ali vas je i naučilo koje su vaše granice. Znati reći ne važna je stepenica na putu do zrelosti.

8. Ne tratite vrijeme na internetu

Ovo je teško. Posebice ovih dana, čini se kao da smo svi ovisni o internetu. Na njemu nalazimo informacije, pričamo s prijateljima i vrlo lako većina nas protrati puno više vremena na društvenim mrežama nego smo početno planirali. Vrijeme je da budete u kontroli svog vremena na internetu, zacrtajte si što trebate pogledati i provjeriti. Ne gubite vrijeme uzalud.

FOTO: Pixabay

9. Ne izbjegavajte fitness

Studenti vrlo lako upadnu u nezdrav način života, a povrh toga su mladi tako da nikakve posljedice ne osjete odmah. No, ma koliko to divno bilo, bilo bi dobro pripaziti na vlastito zdravlje i sada u sredini dvadesetih, ako niste dosad, vrijeme je da toga postanete svjesni. Vaše tijelo je hram, u njemu se možete osjećati ili dobro ili loše. Pokušajte donositi dobre odluke.

10. Prestanite biti neuredni

Ako vas vaša neurednost sprečava da funkcionirate u svakodnevnom životu, primjerice trošite sate tražeći novčanik ili ključeve, sada je vrijeme da pokušate promijeniti te navike. Urednim ljudima je lakše u životu. Pokušajte tako razmišljati.

FOTO: Tumblr

FOTO: PIXABAY