LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

„Da mi je tada bilo ove pameti” i kako to izbjeći

Malo drugačiji savjeti koje ćete puno rjeđe čuti, a za 3, 4, 5 godina, kad izađete iz fakultetskih klupa, sigurni smo da ćete ih se sjetiti i sami.

Malo drugačiji savjeti koje ćete puno rjeđe čuti, a za 3, 4, 5 godina, kad izađete iz fakultetskih klupa, sigurni smo da ćete ih se sjetiti i sami.

Ljudi vole davati savjete, pogotovo stariji studentima. Sigurno ste već tisuću puta čuli: učite redovito, nemojte sve ostavljati za zadnji čas. Idite na predavanja, vodite bilješke, bit će vam lakše položiti ispite. Nemojte previše izlaziti i gubiti dane zbog neprospavanih noći. Ne ostavljate seminare za noć prije predaje. Ne ostavljate ispite za jesenski rok, zeznut ćete sebi ljeto. Iako to sve realno stoji, nećemo i mi pametovati.

S druge strane, vjerojatno puno rjeđe čujete savjet poput upišite apsolventsku godinu i uživajte, radit ćete cijeli život. Ili otiđite na to putovanje o kojem sanjate, smislit ćete način kako platiti školarinu. E pa u ovom tekstu vam donosimo upravo takve savjete. Za 3, 4, 5 godina, kad izađete iz fakultetskih klupa, sigurni smo da ćete ih se sjetiti i sami. 

Otiđite na studentsku razmjenu! Putujte!

Nema perioda u životu u kojem ćete imati bolju situaciju za putovanja (osim ako se baš ne školujete za pilota ili stjuardesu, pa ćete skitati pola života). Studentske razmjene, Work and Travel program, Erasmus projekti diljem Europe i općenito putovanja sa studentskim popustima uz mjesece praznika između akademskih godina – krenite planirati kamo idete idući mjesec. Nemojte da vas strah paralizira. Odvažite se. Studiranje u drugoj državi nije bauk i nije nešto nedostižno. Imat ćete stipendiju, a uvijek možete računati i na povoljan studentski kredit koji možete otplaćivati nakon završetka studiranja. Iz iskustva, kad s 25 godina gledate Instagram storije ekipe koja je dva mjeseca radila u Americi (konobarila, čistila, prodavala...) i nakon toga u mjesec dana proputovala sve od Las Vegasa do Havaja ili ekipe koja objavljuje slike iz Španjolske, Njemačke, Nizozemske jer je tamo na razmjeni – bude vam zbilja žao što niste i vi!

Radite ili volontirajte!

Bez obzira na financijsku situaciju, studentski poslovi ili volonterske aktivnosti također su prilika za upoznavanje novih ljudi, stjecanje novih navika, rješavanje novih, nepoznatih situacija. Zaradit ćete neke novce, možda za preživljavanje, možda za gušt, možda za dio školarine, ali bit će vaši i imat će drugačiju vrijednost. I dobit ćete jako korisno iskustvo koje će zlata vrijediti kad krenete tražiti prvi posao. 

Družite se, stvarajte mrežu kontakata!

Studentski dani vrijeme su kad ste okruženi stotinama novih ljudi. Nemojte se držati malog kruga ljudi, pričajte s kolegama na faksu, upoznajte docimere i ljude s kata iznad. Učlanite se u neku studentsku udrugu ili organizaciju – gradite mrežu kontakata. Na taj način gradite sebe, upoznajte sebe i savladavate mnoge strahove. Budite odvažni, trebat će vam to i kasnije u životu.

FOTO: PIXABAY