LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenje ljeti

Bliže se jesenski rokovi, donosimo savjete za odupiranje prokrastinaciji

Možda baš zbog prokrastinacije u lipnju morate učiti po ljeti. Kako i ove nadolazeće ispite ne biste odgodili za sljedeći rok, primijenite ovih par savjeta.

Možda baš zbog prokrastinacije u lipnju morate učiti po ljeti. Kako i ove nadolazeće ispite ne biste odgodili za sljedeći rok, primijenite ovih par savjeta.

Krećem učiti na sljedeći puni sat. Sljedeći dan. Sljedeći tjedan. Sve su to planovi odgođene realizacije s čijim izvođenjem smo se svi nevoljko suočili. Želimo li akademski uspjeh, ne možemo birati hoćemo li se s njima suočiti ili ne. Možemo jedino odabrati hoćemo li sav naš trud raspodijeliti preko tjedna ili dva prethodna ispitu ili hoćemo li ga nagurati u zadnji dan prije ispita. Ovoj potonjoj odluci još je teže odoljeti ljeti kada se vremena čini toliko prividno puno. Upravo u takvim situacijama, kada se vrijeme čini beskonačnim, najlakše je zavesti se idejom da za sve ima vremena sutra, sve dok sutra ne postane zadnji dan pred ispit. Kako vam prokrastinacija ne bi kraj ljeta učinila još tužnijim, imajte na umu ovih par savjeta kada radite plan za učenje.

Dan unaprijed odredite točno vrijeme za učenje

Dobar dio razloga prokrastinacije je neplaniranje, odnosno planiranje samo par sati unaprijed. Sat za koji smo zakazali učenje uhvati nas nespremne. Stoga, vrijedi dan prije razraditi plan učenja, pošto samim time započinjemo dan imajući na umu da slijedi produktivan dan, te šanse da ćemo opravdanjem kako imaš još vremena prevariti sami sebe u odgađanje obaveza znatno pada.

Riješite se distrakcija

Mobitel, televizija ili bilo što drugo što se nalazi u našem vidnom polju i privlači nam pažnju izvor je ne samo kasnog primanja skripte već i minimalno efikasnog učenja. Sve čime bismo se radije pozabavili, a nalazi se u dometu našeg radnog stola, potencijalna je opasnost. Zato mobitel vrijedi staviti na nečujno, isključiti televiziju i, ako se uči na laptopu, zagasiti sve prozorčiće osim nastavnog materijala.

Podijelite učenje u manje korake

Još jedan čest razlog prokrastinacije je strahovanje kako je zadatak koji je pred nama neizvršiv. Ne želimo se suočiti s njime jer mislimo da ćemo postati još svjesniji naše nesposobnosti. Kada napokon započnemo učiti, paradoksalno otkrivamo kako sve manje znamo o predmetu bavljenja. Kako nas taj strah ne bi nadjačao, vrijedi podijeliti cjelokupni proces učenja koji uistinu jest neizvediv u jednom sjedenju u manje, savladive korake.

Nagradite se

Operantnim uvjetovanjem najbrže je doći do samodiscipline. Nagrada po vašem izboru za mukotrpan proces usvajanja činjenica i podataka osigurat će raspoloženje nakon učenja, osjećaj isplativosti učenja te će povećati šanse da nastavite rutinu učenja umjesto da zapadnete u lijenost.

FOTO: PIXABAY