LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neuobičajeno iskustvo studiranja

Bivši zatvorenik, sada diplomirani pravnik, opisao svoje iskustvo studiranja u zatvoru

Nisu ga zanimale dvojke, bio je jedan od najboljih studenata, a nakon 18 godina diplomirani pravnik Angel Andonov sada se nalazi na slobodi i želi biti društveno koristan.

Nisu ga zanimale dvojke, bio je jedan od najboljih studenata, a nakon 18 godina diplomirani pravnik Angel Andonov sada se nalazi na slobodi i želi biti društveno koristan.

Nekadašnji ugostitelj Angel Andonov prije 18 godina završio je u zatvoru zbog švercanja 300 kilograma kokaina, a sada je izašao na slobodu kao uspješno diplomirani pravnik i jedan od najboljih studenata, prema riječima jednog od profesora.

Bio u više zatvora, a kada je došao u Šibenik odlučio je završiti studij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. To mu je i pošlo za rukom te je za RTL detaljno opisao i kako. Svoju priču počinje zahvalom tadašnjem prodekanu za nastavu Miljanu Sesaru, koji je zamolio profesore da u zatvoru održavaju ispite.

Prvi profesor, koji ga sada opisuje kao jednog od najboljih studenata i osobu s kojom gotovo kao da nije imao ispit, već ugodni razgovor, na ispit je u kaznionicu došao uplašen.
– Međutim, kad je vidio da je to dobro organizirano i kad sam ja pokazao kvalitetno znanje, nakon tog prvog dolaska razbile su se sve predrasude i profesori su dolazili kao da dolaze u neko učilište. – govori Andonov.
Profesor Dragan Bolanča komentirao je za RTL iskustvo surađivanja s kolegom Andonovom: 
– Ja sam to zapamtio ne samo zbog, da tako kažem, zatvorskog ambijenta, nego i zbog kolege studenta jer sam naišao na vrlo zreo odgovor, vrlo logičko razmišljanje u vezi materije koju sam ga ispitivao, a to je bilo pomorsko pravo. Posebno me se dojmilo njegovo zaključivanje i povezivanje teorije i prakse. – govori Bolanča koji mu se čak i divi jer je studirao u takvim uvjetima.
Andonova nisu zanimale dvojke, između ostalog, i zbog toga što nije htio da profesori dođu, a on im ponudi svega par definicija. Svoj je studij priveo kraju pisanjem diplomskog rada o izvršavanju kazne zatvora, povodom čega je dobio vlastitu zatvorsku sobu i računalo. Zbog interesa zagrebačkog profesora Pravnog fakulteta Petra Novoselca njegov je rad dospio do profesorica Zlate Đurđević, koja ga je recenzirala, pa je na koncu završio u ljetopisu, rame uz rame s radovima najboljih hrvatskih pravnika.

Pravnik Andonov sada je na slobodi nešto malo manje od mjesec dana, zajedno sa svojom obitelji koja mu je pružala podršku sve ovo vrijeme. Njegov sin odlučio je postati policajac kako bi ispravio sve i oprao njihovo prezime od svega lošega. Andonov i sam sada želi raditi nešto zbog čega će doprinijeti društvu.
FOTO: PEXELS