LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kada glamur i nepraktičnost zamijene idilu

Besmisao i kaos obilježili Advent u Osijeku, ništa od studentskih cijena i sadržaja

Mnogi će se složiti da advent u Osijeku nema istu čar kao u protekle dvije godine. Toplu, rustikalnu atmosferu malog, ali smislenog i simpatičnog adventa u Tvrđi prekinula je nekakva nelogična i nesimetrična postava ovogodišnjeg adventa u centru grada. Pitanje je: što promijeniti i kako se vratiti na staro?

Mnogi će se složiti da advent u Osijeku nema istu čar kao u protekle dvije godine. Toplu, rustikalnu atmosferu malog, ali smislenog i simpatičnog adventa u Tvrđi prekinula je nekakva nelogična i nesimetrična postava ovogodišnjeg adventa u centru grada. Pitanje je: što promijeniti i kako se vratiti na staro?

Prije nekoliko su mjeseci u Osijeku započela šuškanja o premještanju adventa iz Tvrđe, odnosno s Trga Svetog Trojstva, u centar grada, točnije na Trg Ante Starčevića. Glavni navedeni razlog premještanja oživljavanje je centra grada koji većinu vremena zjapi prazan. Sve su se trgovine premjestile u trgovački centar, dok u centru na prozoru gotovo svakog prostora stoji natpis: za najam. Tu se počelo postavljati logično pitanje – kako postaviti sve kućice na tako mali trg pored kojega prometuje tramvaj? Sve je zanimalo kako će to izgledati i funkcionirati. Ubrzo šuškanja postaju službena potvrda Gradskog vijeća i tako neki s oduševljenjem, a neki s razočaranjem prihvaćaju da se manifestacija seli u centar grada. 

Kako je to predstavljeno?

Oživljavanje centra grada i spektakl. Promjena, prilika za ugostitelje da centar malo oživi, a da samim time i ostali građani izađu iz konstantne negative uzrokovane stanjem i medijskim natpisima o Slavoniji. Tu je i veći broj kućica, a samim time i veća ponuda hrane i pića. Pojavljuju se neki novi sadržaji uz stara poznata lica iz Tvrđe.

Kako to zapravo izgleda?

Tramvaj prometuje s jedne strane trga na kojem je, da bi cijela situacija bila još apsurdnija, pored nekoliko kućica smješteno i minijaturno klizalište. Tramvaj također prometuje i sredinom ulice u kojoj su smještene sve ostale kućice. Granica koja dijeli tu ulicu i trg jest, osim nadasve atraktivne tramvajske pruge, pozornica smještena ispred konkatedrale Svetog Petra i Pavla. Neke je veći broj sadržaja oduševio, a neke zbog neorganiziranosti zbunio. Posjetitelji ne znaju gdje je početak, a gdje kraj adventa. Pozornica ima čudnu lokaciju, kao i svi ostali elementi koji su nepregledno i isforsirano zgurani na Trg Ante Starčevića. Zamislite tramvaj koji vozi kroz masu ljudi i navedeni perivoj adventskih kućica. Osijek nije Zagreb i nekom tko je posjetio zagrebački advent ovo će možda zvučati kao bespotrebna kuknjava, ali toliko stvari jednostavno ne funkcionira nagurano na toliko malom mjestu. Kako se to odlučilo riješiti?

Logično rješenje

Vjerojatno se pitate je li se itko pobunio oko ovoga. Naravno, tako se i smislilo odlično rješenje ovog problema. Tramvaj ne vozi u večernjim satima, a zamjenjuje ga bus koji vozi okolnim putovima kako ne bi morao glumiti inscenirani teroristički napad vožnjom kroz gomilu. Dok drugi organizatori većih advenata takve nehumane radnje sprječavaju barikadama, osječki je advent imao priliku sam iskusiti filmsku scenu gdje je, vjerujem, bilo neugodno ne samo i vozačima tramvaja koji su konstantno morali trubiti, već i ljutim i šokiranim ljudima koji su se morali sklanjati.

Ponuda: tipično slavonska uz dašak internacionalnog

Za gurmane izbora ne nedostaje. Slanih i slatkih poslastica ima napretek. Od delicija iz slavonskih i baranjskih kućica preko sarmi, vinskih gulaša, čobanaca do neizbježnih kobasica. Nakon jedne takve obilne porcije, zaslada stiže u obliku fritula, palačinki, churrosa, čokolade domaće izrade, kolača i legendarnih germknedli. Kad se to sve zalije kuhanim vinom, žesticom, čajem ili toplom čokoladom, sa sigurnošću možemo reći da smo se najeli tipično po slavonski. Uz slavonske slastice tu su u mnogobrojnoj ponudi i burgeri, kebab, pomfrit pa čak i wok specijaliteti, a od pića se uz navedeno nude i sve više popularna craft piva.

Gdje su u toj priči studenti?

Nigdje. Samim je premještajem vjerojatno došlo i do veće cijene najma kućica zbog lokacije pa su i cijene veće za dvije-tri kune u usporedbi s Tvrđom. Kriza se u Slavoniji osjeti, a osjete ju i mali poduzetnici, pa ih se ne može kriviti što su povisili cijene, no prosječnom studentu te dvije-tri kune ipak mogu puno značiti. Pogotovo ako govorimo o studentima koji žive u domu, kao podstanari i već krpaju kraj s krajem uz studentske poslove, financiranje roditelja ili studentske stipendije. Dođe vikend, žele se malo odmoriti od učenja ako ne idu kući i tako se zapute na Advent u Osijeku. Dočeka ih blještavilo uz hrpu nelogičnosti. Zaslužuju puno više i puno bolje!

Zaključak

Ako ste željni malih promjena, ovaj advent ipak vrijedi obići. Ali glas dajemo starom adventu. Koje je rješenje? Ili se vratiti na staro ili pronaći rješenje adventa s manje kućica na više lokacija. Slastičarnica u jednom osječkom kvartu otvorila je mali advent ispred svoje terase i tako je s dvije-tri kućice stvorila ugodnu i intimnu atmosferu. Treće opcije nema. Probalo se i bilo je očigledno da ne funkcionira. Tvrđa u kojoj nema toliko prometa oko trga sada s prozora naših predavaonica izgleda kao pustinja. Svi su studenti i srednjoškolci zavučeni u kafiće, a advent u Tvrđi nije glavna lokacija okupljanja nakon predavanja pa ni vikendom. Nažalost, ne slažu se svi s nama. Dogodine preostaje samo vidjeti tko je u većini i hoće li se slušati glas građana ili lokalnih šerifa.

FOTO: FACEBOOK/ADVENTOSIJEK