LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

A kakav si ti cimer ili cimerica?

Jeste li se ikad zapitali kakav ste vi cimer ili cimerica? Koliko ste sami uredni, lijeni, obzirni?

Jeste li se ikad zapitali kakav ste vi cimer ili cimerica? Koliko ste sami uredni, lijeni, obzirni?

Suživot s drugom, nepoznatom osobom velika je promjena i izazov u životu svakog studenta. Sigurno ste pročitali mnoštvo članaka koji opisuju najrazličitija iskustva. Većinom su to nevjerojatne priče o cimerima iz pakla i situacijama koje su gotovo nestvarne. Od cimera koji su toliko neuredni da cijeli semestar nisu promijenili posteljinu do onih koji nonšalantno i bez pitanja koriste vaše stvari, kao da vaš studentski račun cvate i jedva čeka trošiti na duple potrepštine. Naravno, postoji i druga strana priča – cimerstva koja su prerasla u prava prijateljstva, u kojima su se duše srele.

Imajući na umu drugu stranu i perspektivu – donosimo pred vas nekoliko pitanja koja će vas potaknuti da se zapitate kakav ste vi cimer ili cimerica. Uvijek gledamo i komentiramo druge, a rijetko sebe i još rjeđe iz tuđe perspektive. Koliko ste sami uredni, a koliko često lijenost ipak prevagne? Budi li vaš alarm ne samo cimera, nego cijeli kat? Koliko marite za tuđe stvari i kako se prema njima odnosite? Jeste li nervozni, osorni prema ljudima s kojima živite?

Osnova svih osnova za kvalitetan suživot s drugom osobom jest – urednost. Nadamo se da nema potrebe ulaziti u detalje i da ste svjesni da za sobom trebate pokupiti, počistiti (a ponekad treba počistiti i cijeli prostor u kojem živite) i posložiti.

Faks, učenje, druženje, studentski posao – i tako iz dana u dan. Jednom riječju, borba, ali da biste mogli uživati i da bi stanje na studentskom računu bilo pozitivno vjerojatno morate i raditi. Kombinirate sve i pokušavate iskoristiti maksimum od svakog dana. Problem je što se uz takav tempo života često dogodi da se ujutro ne možete ustati, da vam alarm zvoni osam puta za redom i probudi cijeli kat u domu ili pola zgrade. To nije baš lijepo i vjerojatno biste sami poludjeli da netko to vama radi…

Ista je stvar i s dolaskom doma u kasne noćne sate, teturanjem po sobi, paljenjem svjetla ili još gore bljeskalice na mobitelu koju onda nespretno okrenete baš u glavu cimeru ili cimerici koja spava. Koliko god vi mislili da ste tihi i neprimjetni – vjerojatno baš i niste. Probajte biti maksimalno obzirni, posložite prije izlaska ono što će vam trebati kad se vratite.

Bez obzira na probleme i situacije koje prolazite u životu – budite blagi i dragi prema ljudima s kojima se susrećete. Oni vam vjerojatno nisu krivi ni za što, dapače, mogu vas saslušati, možda i pomoći ako nisu. Nervoza je ubojica svakog odnosa pa tako i cimerskog. Budite svjesni sebe, svojih navika i nedostataka. To će vam pomoći da olakšate život i sebi i drugima. 😊

FOTO: PEXELS