LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz neuspjeha prema uspjehu

5 korisnih savjeta kako se suočiti s neuspjehom i pokušati ponovno ostvariti cilj

U svrhu lakšeg nošenja s neuspjehom donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se suočiti s njime i unatoč padu podići se na noge i pokušati ponovno. 

U svrhu lakšeg nošenja s neuspjehom donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se suočiti s njime i unatoč padu podići se na noge i pokušati ponovno. 

Svatko se u životu susreće s raznim životnim neuspjesima. Pad na ispitu, pad akademske godine, gubitak posla, razočaranje u sportu neki su od primjera koji nikoga ne ostave ravnodušnima. Najveći je problem što svakim neuspjehom gubimo vjeru u sebe, krivimo sebe, smatramo da nismo dovoljno dobri i sposobni te da nikada nećemo ostvariti svoje želje i snove. 

Naučeni smo gledati svijet kroz ružičaste naočale, smatrajući da će se sve u životu odvijati glatko i uspješno. Ipak, to nije istina. Neuspjeh je sastavni dio života, a ujedno ključna komponenta u ostvarivanju uspjeha – bez njega ne bismo mogli cijeniti ostvareni uspjeh. U većini pokušaja ostvarivanja uspjeha suočit ćemo se s neuspjehom. Napredovati, napraviti korak unatrag, odustati. Opet napredovati pa se vratiti na početak. Put do uspjeha ispunjen je brojnim malim neuspjesima koji nas zapravo testiraju koliko smo uporni u ostvarivanju cilja.

Dakle, neuspjeh se mora shvatiti kao pozitivna stvar koja će nas naučiti da nikad ne odustanemo od svojih snova, želja i ciljeva. Ako ga doživimo, to se i dalje može smatrati napretkom. Potrebno je shvatiti da on ne mora označavati kraj, već da nam može poslužiti da postanemo bolji i promijenimo način gledišta na ostvarivanje ciljeva.

U svrhu lakšeg nošenja s neuspjehom donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se suočiti s njime i unatoč padu podići se na noge i pokušati ponovno. 

1. Analizirati uzrok neuspjeha 

Neuspjeh je direktan rezultat neuspješnog rada i pristupa, organizacije ili primijenjenih strategija. Što god bilo, nešto ga je potaknulo i to se nešto mora otkriti i analizirati. Analizirajući uzrok neuspjeha, shvaćamo u čemu smo pogriješili, odnosno što je potrebno ubuduće izbjegavati kako se ne bi ponovio isti rezultat. 

2. Oprostiti samom sebi

S vremena na vrijeme doći će do neuspjeha, dubokog razočaranja u samog sebe i sumnje u vlastite sposobnosti. U tom je trenutku ključno misliti pozitivno i oprostiti samom sebi na učinjenoj pogrešci. Ako ćemo žaliti, te ujedno smatrati sebe glavnim krivcem, nećemo ništa postići. Oprostom prihvaćamo svoju pogrešku, okrećemo novi list i pokušavamo na novi način ostvariti svoj cilj. 

3. Pronaći potporu svojih prijatelja i obitelji 

Doživljavajući neuspjeh, suočavamo se s brojnim negativnim emocijama. Ističemo sve negativne stvari zanemarujući one dobre. Taj proces ne bismo trebali prolaziti sami. Podrška obitelji, prijatelja i ostalih osoba od povjerenja može nas uvelike oraspoložiti. Oni nam mogu vratiti nadu, podići samopouzdanje usmjeravajući nas na sve naše vještine i vrijednosti te pomoći nam da pokušamo ponovno. Isto tako, mogu prepoznati grešku koja je dovela do neuspjeha ako je mi ne vidimo. Njihova utjeha osigurat će da izbacimo svu ljutnju i tugu i osjećamo se bolje. 

4. Krenuti u akciju 

Kako se određeni uspjeh ne bi više ponovio, potrebno je krenuti u akciju i probati na drugačiji način doći do uspjeha. Svako novo iskustvo, a posebice neuspješna iskustva koja moramo ponoviti, čine se zastrašujućim, ali ne smijemo dopustiti da strah prevlada i zaustavi nas u našoj namjeri. Promjena načina razmišljanja, primjena novih strategija, istraživanje i upijanje savjeta i ideja koje objašnjavaju kako ostvariti određeni cilj mogu biti od velike pomoći. 

5. Vjerovati u sebe i sanjati veliko 

Kod neuspjeha je najvažnije održati vjeru u sebe i ostati pozitivan. Neuspjesi, kao i uspjesi, definiraju naš život; obogaćuju našu ličnost. Bez obzira na njih moramo nastaviti sanjati, vjerovati u svoj napredak i ostvarenje ciljeva. 

Neuspjeh može biti vrlo negativno i razočaravajuće iskustvo, koliko i pozitivno i motivirajuće iskustvo. Povremeno će nas izbaciti iz takta, posramiti nas i rastužiti. Međutim, važno je prisjetiti se da svako iskustvo vrijedi. Neuspješna nas iskustva motiviraju da osvijestimo svoje greške i učimo na njima, promijenimo strategiju i pokušamo ponovno. Iz prvog, trećeg ili petog pokušaja uspjet ćemo. Ključ je ostati uporan, vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Uspjeh je uvijek odmah iza ugla. 
FOTO: PIXABAY