LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život bez ispita?

4 razloga zašto bi profesori trebali prestati davati ispite

Je li vrijeme da napustimo pisane ispite i okrenemo se drugim metodama ocjenjivanja?

Je li vrijeme da napustimo pisane ispite i okrenemo se drugim metodama ocjenjivanja?

Uobičajena su, a u većini slučajeva i jedina praksa ocjenjivanja studenata pisani ispiti. Studenti za ispit uče, dođu na nastavu i pišu ga u tišini i često bez ikakvih dodatnih sredstava. Ispiti imaju i vremensko ograničenje te mogu biti različitih formi, od esejskih do onih na zaokruživanje.

Možda smo malo kontroverzni, ali imamo neke preporuke i nekoliko uvjerljivih razloga zašto bi profesori trebali ukinuti polaganje pisanog ispita. Preporuke mogu čak i povećati angažman studenata i poboljšati uspjeh učenja.
  • Stresni su
Na ispitima je potrebno puno toga pokazati u jako malo vremena, što ih čini izrazito stresnima. Neki na stres reagiraju bolje, neki lošije, ali za sve nas stres je štetan. Ne bi li bilo bolje da studenti tijekom cijelog semestra rade projekte, pišu radove, odgovaraju na problemska pitanja uz pomoć literature?
  • Nisu skroz pravedni
Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste učili za ispit, a onda pogriješite neku banalnu stvar i zbog toga padnete. Ili se osjećate loše taj dan, ali morate izići na ispit jer ga ne možete više odjaviti, jer nema više rokova, jer bi vam idući rok bio komisijski, jer vam o tome ovisi hoćete li plaćati godinu... Ako ne možemo svi pisati ispite u istim uvjetima, ispiti nisu skroz pravedni. Također, ispiti u kojima se zahtijeva esejsko odgovaranje na pitanja ne mogu se u potpunosti objektivno ocijeniti, pa ni to nije pravedno, a prepisivanje i ostale vrste akademskog varanja ne trebamo ni spominjati. 
  • Logistički ih je teško provoditi
Rezervacija najveće dvorane na fakultetu, printanje previše papira (a papir postaje toliko skup da samo čekamo kad ćemo morati sami sebi printati ispite), angažiranje pomagača koji će pratiti da se ne prepisuje... Stvarno je vrijeme da izbacimo ispite s fakulteta.
  • Zbog njih možemo samo zamrziti ono što studiramo
Budimo realni – i najzanimljivija stvar na svijetu postaje nam mrska ako znamo da će nas netko u vezi toga ispitivati. Kada ispita ne bi bilo, već bismo svoje znanje mogli pokazati na druge načine, uklonili bismo glavni faktor zbog kojeg nam učenje nečega postaje mrsko. 
FOTO: UNSPLASH