3 recepta za sladoled koji možete napraviti doma s nekoliko sastojaka
U novoj epizodi Kuhajte sa Studentskim pripremamo vas za vruće ljetne dane. Pomno odaberite jedan od tri jednostavna recepta za pravi domaći sladoled.
U novoj epizodi Kuhajte sa Studentskim pripremamo vas za vruće ljetne dane. Pomno odaberite jedan od tri jednostavna recepta za pravi domaći sladoled.
Ljeto je iza ugla, a temperature se polako penju. To znači više znojenja i veća želja za ispijanjem i jedenjem hladnih slastica. Ne! Kod nekih to znači i kršenje dijete kako bi se isklesali za plažu. Međutim, tko kaže da nekoliko različitih recepata omiljenog nam sladoleda ne može biti tri u jedan? Ukusan je, neodoljiv oku i zanemarivih kalorijskih vrijednosti. Donosimo vam tri jednostavne, neke manje, a neke više zdrave ideje za pravi domaći sladoled.
Medeni sladoled
Sastojci:
- 500 g slatkoga vrhnja
- 2/3 šalice meda
- četiri bjelanjka.
Prvo od slatkoga vrhnja napravite šlag i držite ga u hladnjaku dok pripremate ostalo. Med je nužno zagrijati do vrenja, ali pri osrednjoj temperaturi. Kuhajte ga tako do tri minute. Bjelanjke istucite mikserom dok ne dobiju bijelu boju. Vruć med vrlo se lagano dodaje bjelanjcima uz neprestano miksanje. Idealno je prestati miješati kada se smjesa prohladi, a za to će vam biti potrebno oko pet minuta. Tu smjesu potom ćete lagano kuhačom ili većom žlicom dodavati u šlag i miješati dok se posve ne sjedini. Ako volite orašaste plodove, izvrstan su dodatak pa tako možete nasjeckati prethodno popržene orahe ili lješnjake, a možete posegnuti i za komadićima keksa. Smjesa se na kraju smrzne, a vi nakon nekoliko sati čekanja imate domaći ali pomalo egzotični sladoled.
Zdravi sladoled od smrznutog jogurta sa šumskim voćem
Sastojci:
- 500 g šumskoga voća
- 250 g grčkoga jogurta
- limunov sok (po želji)
- žlica ili dvije meda.
Ovaj je sladoled iznimno brzo gotov! Naime, sve sastojke strpajte u blender (ili koristite štapni mikser) i neka se miješaju dok se ne dobije kremasta tekstura. To je sve! Vaš je hladni desert spreman za uživanje. Ako pak ne volite šumsko voće, možete koristiti i sezonsko voće poput dinje, breskve ili egzotičnog ananasa.
Domaći cookies sladoled
Iako priprema traje i do 45 minuta, neka vas ne obeshrabri jer je okus fantastičan!
Sastojci:
- dvije čaše slatkoga vrhnja
- čaša mlijeka
- 2/3 čaše šećera
- čajna žličica ekstrakta vanilije
- sjeckani ili lomljeni keksi ili čokolada po želji.
Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije čine smjesu koja se mora zagrijati dok se šećer posve ne rastopi. Prebacite u hladnu posudu, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se posve ohladi u hladnjaku. Prije nego ćete staviti smjesu u zamrzivač, ne zaboravite dodati čokoladu ili pak sjeckane ili lomljene kekse. Ne moraju biti pravilno raspoređeni, samo ih nabacajte. I to je to! Jedina muka ostaje vam čekanje od nekoliko sati da se sladoled smrzne.
Zapišite si neki od recepata, možda će vam dobro doći kad se ne budete mogli odlučiti hoćete li kupiti sladoled ili ga sami spraviti. Ipak, ovako je veći užitak!