LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Daleko od doma

10 trikova za lakši studentski život

Studentski život obilježavaju cimeri, samostalne kupovine namirnica i nepotrepština, mrlje od vina i ruža, brojni noćni izlasci, a u nekom svijetu zahtijeva se i učenje. Sve su to prepreke koje valja prijeći kako biste na kraju dobili titulu pravoga akademskog građanina. Ne znate kako?

Studentski život obilježavaju cimeri, samostalne kupovine namirnica i nepotrepština, mrlje od vina i ruža, brojni noćni izlasci, a u nekom svijetu zahtijeva se i učenje. Sve su to prepreke koje valja prijeći kako biste na kraju dobili titulu pravoga akademskog građanina. Ne znate kako?

Ima li boljih ljudi od studenata koji će vam olakšati život daleko od doma svojim savjetima? Naravno da nema jer svi prolaze kroz isto razdoblje – preživljavaju bez mamine kuhinje i pomoći općenito. Ha, niste ni razmišljali koliko će vam ona nedostajati, zar ne? Ah, ti mladi dani kada se niste morali brinuti što ćete skuhati, imate li uglačanu odjeću, kako ćete očistiti kupaonsko ogledalo… Dani kada niste sami vodili računa o svom životu daleko su iza vas. Snalazite se kako znate, otkrivate čari odrasloga života i nadate se da vam palačinka neće izgorjeti.

Uselili ste se u stan, a ne želite biti sami i plaćati visoke režije i hranu? Iz toga se razloga studenti često zeznu i prihvate prvog prijatelja koji je odlično društvo, a kuha i sprema tek po potrebi. Nekada nisu takve opcije najpoželjnije jer je vrlo vjerojatno da ćete se posvađati čim dođe red na čišćenje stana ili kada shvatite da osoba ima neke navike u koje niste bili upućeni. Hrkanje, glasno slušanje određenog žanra i opće nepoznavanje bontona svakako će vas navesti da još jednom razmislite o tome koga želite za cimera, u ovom slučaju nema „uzmi ili ostavi“.

Nikada ne idite u kupovinu namirnica gladni! Vjerujte nam, bili smo u takvim situacijama i nisu ni najmanje ugodne. Tek na blagajni shvatite koliko ste nepotrepština, poput kokica koje već u stanu imate ili mesnih narezaka koje uopće ne volite, ubacili u košaricu i onda bude prekasno.

Isto je tako važno nositi popis za kupovinu sa sobom kako biste točno odredili što vam je neophodno, a što je kupljeno tek iz dosade.

Život s mrljama nikada nije bio lakši. Ako imate mrlju od ruža, uklonit ćete ju uz pomoć deterdženta za pranje posuđa. Ako je ona pak od tinte, upotrijebite lak za kosu. Prospete li crveno vino po odjeći, riješite ga se uz pomoć bijelog vina. Ako ste u žurbi prolili kavu po sebi ili ste zaradili krvavu mrlju, imajte ocat pri ruci i lagano ga utrljajte u tkaninu. Neželjene tragove znoja možete lako ukloniti limunovim sokom. Ako ste jedan od srećkovića čija mrlja nije navedena, žao nam je, sami ste u ovoj igri.

Ako niste znali, možete spriječiti da vam se zrcalo zamagljuje pri tuširanju i to pomoću pjene za brijanje koju nanesete na krpu i prebrišete ga.

Prije noćnog izlaska obvezno pojedite nešto. Nitko ne voli mamurluk i logično je da ćete poduzeti sve da spriječite njegovu pojavu. Trebali biste konzumirati namirnice bogate proteinima i zdravim mastima koje će usporiti apsorpciju alkohola, kao i voće i povrće poput krastavaca, celera i lubenice, koje obiluje antioksidansima i vitamina. Moramo vas upozoriti i na proizvode koji će vam više odmoći nego pomoći; to su čokolada, rajčica i začini te kofein.

Imate li cimera, mikrovalnu i želju za jedenjem u isto vrijeme, a hrana je hladna? Možete ju podgrijati tako da u mikrovalnu pećnicu stavite keramičku šalicu i na nju tanjur ili posudu s hranom, a kraj šalice normalno stavite drugu posudu. Dva levela hrane u jednoj pećnici, idealno! Ugrijano je u isto vrijeme i spremno za divlje razgovore punih usta.

Želite li se odlično pripremiti za nadolazeći ispit, a nemate motivacije? Riješit ćemo i to. Dakle, ako morate pročitati 200-tinjak stranica teksta, postavite si sitnu nagradu za svakih 20, 30 ili više stranica pročitanoga. To može biti čokoladica, bombon ili, ako ste pušači, cigareta. Dokazano djeluje, kao na TV-reklami… Barem u većini slučajeva.

Kada pratite predavanje bilješkama, osigurajte si kemijske olovke u boji. One će vam pomoći u poboljšavanju vizualne memorije, lakše ćete zapamtiti grafove i grafikone, kao i definicije s kojima ste imali problema.

Nemojte uvijek učiti u istoj prostoriji jer vam to nakon nekog vremena postane dosadno, primjećujete detalje koji vam odvraćaju pozornost, opada vam koncentracija, a s njom i produktivnost. Promjena okoline je poželjna, ali nije nužna. Sve ovisi o vama – na što ste navikli, ometa li vas buka i je li vam ugodno učiti u javnim prostorima.

Krenete od neozbiljnih savjeta za čišćenje zrcala i kupovinu, skočite na trijezne prijedloge kako spriječiti mamurluk, pauzirate na popustima i završite u zatvoru, pardon, na učenju. Studentski je život kao igra Monopolyja – svi ga mogu odigrati, ali najhrabriji će ostati i uživati. Prigrlite ga i učinite si ga lakšim nego što jest i svi će biti sretni i zadovoljni.

FOTO: PIXABAY