LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sezona u punom jeku

10 situacija u kojima se mogu pronaći oni koji ovo ljeto rade sezonski posao

Brojni su studenti koji su ljeto odlučili iskoristiti na što bolji način i tako otišli nekamo raditi sezonski posao. Da je lako, sigurni smo da nije, kao i to da ponekad poželite odustati, ali vi ste unatoč svemu i dalje motivirani.

Brojni su studenti koji su ljeto odlučili iskoristiti na što bolji način i tako otišli nekamo raditi sezonski posao. Da je lako, sigurni smo da nije, kao i to da ponekad poželite odustati, ali vi ste unatoč svemu i dalje motivirani.

Ovo ljeto odlučili ste provesti radeći sezonski posao kako biste iskoristili vrijeme koje imate do početka nove akademske godine, a mislili ste i da ćete se malo uspjeti zabaviti. Iako ste prvih nekoliko dana išli na kavu s novom ekipom koju ste upoznali, a ponekad čak i u noćni izlazak, ubrzo ste shvatili da to više nećete moći izdržati. Ako ste se pronašli u ovih nekoliko riječi ili ako želite vidjeti s čime se sve susreću osobe koje rade sezonski posao preko ljeta, u nastavku vam donosimo situacije u kojima se nađe gotovo svaki sezonski radnik. 

1. Ne možete odlučiti što raditi vikendom. 

Izvor: GIPHY

Svi znaju da preko ljeta izlasci u klubove vikendom znače sigurno dobru zabavu i ako imate priliku izaći, vjerojatno ju ne želite propustiti. No kada radite sezonski posao, to vam se ipak čini kao najbolja opcija. Posebno ako na kraju izađete, a ne možete ostati do kasno jer ste na poslu od jutra i nećete imati snage izdržati cijeli radni dan. Čak ako cijeli dan na poslu radite planove kako biste uspjeli uskladiti i večernji izlazak, na kraju radnog dana jednostavno ste preumorni i sve što želite jest otići spavati i ostati u krevetu pola dana. Kakogod, izlasci tijekom ljeta za sezonske radnike jesu ili nemogući zbog iscrpljenosti ili znače zabavu koja traje sat vremena i onda slijedi odlazak doma na spavanje. Osim toga, dvojbe koje imate svaki vikend svode se na razmišljanja hoćete li ići van i zabaviti se ili otići spavati i pripremiti se za sljedeći radni dan. 

2. Umjesto ljetne odjeće vi ste u odijelu ili radnoj uniformi.

Izvor: GIPHY

Svi ljudi koje vidite oko sebe, osim vas i vaših kolega, obučeni su u ljetnu odjeću baš kako to i treba biti. Lagane haljinice, suknje, kratke hlačice i prave ljetne košuljice jesu sve što želite obući u trenutku kada su vani temperature više od trideset stupnjeva, a vi radite u odjeći koja je vrlo često dugih rukava, tamna i izgleda strogo poslovno jer morate izgledati profesionalno. 

3. Jedete nezdravu hranu.

Izvor: GIPHY

Izuzev toga da velik broj studenta još uvijek nema uravnoteženu prehranu, kod onih koji rade na sezoni to se sve više vidi iz dana u dan, iako to možda nije njihova želja. Zbog umora koji osjećate nakon završetka posla, sve što želite jest doći doma i odmoriti se, pojesti neki čips ili nešto iz fast food restorana i gledati seriju. A ako radite negdje cijeli dan, sigurni smo da niste raspoloženi još poslije svega raditi ručak. 

4. Nekada potrošite više novca nego što ga zaradite.

Izvor: GIPHY

Ako vam je radno mjesto od smještaja udaljeno nekoliko kilometara, to znači da trebate platiti prijevoz. Nekada je to autobus koji nailazi svakih pola sata, a vrlo često to je taksi koji zovete kada ne stignete na autobus. Oni koji imaju sreću i dobiju plaćeni smještaj nešto mogu i uštedjeti, ali radnici koji sami plaćaju smještaj daju dodatne novce i za najam stana te plaćanje režija. 

5. Više ni ne gledate Instagram.

Izvor: GIPHY

Otkako radite, postalo je pomalo bolno gledati sve fotografije koje objavljuju vaši prijatelji koji se zabavljaju cijelo ljeto. Vaš dan svodi se na odlazak na posao, ručak ako imate vremena i spavanje, rijetko se dogodi da pomislite da biste se mogli malo zabaviti. Dok vaši prijatelji obilaze razna mjesta u gradovima diljem zemlje, Europe, ali i svijeta, vi cijelo ljeto radite i trudite se ne pokazati dozu ljubomore dok gledate preko društvenih mreža u čemu sve oni uživaju. 

6. Često ste zamišljeni.

Izvor: GIPHY

Sve se češće pronađete u situacijama kako zamišljate da se nalazite negdje drugdje, bilo to odmarajući se ili ono što vam je potrebnije – spavajući. Htjeli biste umjesto posla konačno otići na plažu, malo se odmoriti i uživati u sunčevim zrakama.

7. Skoro svi su potamnjeli.

Izvor: GIPHY

Ljeto je i svi oni koji su na moru uhvatili su malo boje, a vi se trenutačno osjećate kao da to nikada nećete moći. Koža vam je još uvijek bijela, a nema nekih naznaka da će se to promijeniti. Jedino što vas tješi jest to da niste sami, posebno kada vidite druge ljude koji rade sezonski posao pa shvatite da postoji barem netko tko vas razumije. 

8. Vani je lijep i sunčan dan, a vi ste zatvoreni.

Izvor: GIPHY

Ovo je za sve one koji rade u zatvorenim prostorijama i koji do kraja radnog dana gotovo ni ne vide što se događa vani, osim ono malo što uspiju vidjeti kroz prozore. Sigurno vam često tijekom dana dođe da samo malo izađete, udahnete svježeg zraka i tek se onda vratite unutra. Raditi cijeli dan u zatvorenom nije lako, a još je teže tijekom ljeta. 

9. Zbog rutine poželite odustati.

Izvor: GIPHY

Svaki dan vam je postao isti, sve već radite automatski, samo se mijenjaju gosti koji dolaze na mjesto gdje radite, ostalo je isto. Osjećate da vas rutina u kojoj ste se našli ubija i da ovo što radite više nema nikakvu svrhu. Nije prvi put da vam je došlo da odustanete i odete jer više ne možete. 

10. Što vas onda motivira?

Izvor: GIPHY

Bez obzira na to jeste li se pronašli u svim ovim situacijama ili samo nekima od njih, vjerujemo da znate zašto ste tu gdje jeste i što vas motivira. Ako ste sami odlučili da želite raditi, onda znate zašto je tako, a čak i ako ste bili prisiljeni otići raditi sezonski posao, znate da za to postoji neki dobar razlog. Sigurni smo da je teško, ali isto tako i da vi to možete izdržati. Ako na sezonski posao gledate kao jedno iskustvo koje će vam pomoći, a sigurno je da hoće, iskustvo kroz koje ćete steći različite vještine i naučiti nešto novo, onda će vam doista biti lakše izdržati. A kada sve završi, taman prije početka nove akademske godine, moći ćete si priuštiti i neki zasluženi odmor. 

 

FOTO: PIXABAY