LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske muke

10 odluka koje svaki student donese početkom nove akademske godine

Studentske odluke nisu ništa novo. Uskoro kreće nova akademska godina, pa sukladno tome kreću i nova zavaravanja kojima se tješimo kako ćemo ove godine biti bolji, ažurniji, dostupniji, dakako samodiscipliniraniji te ćemo pokušati vratiti nekakav sklad u svoj život. Jest ćemo zdravije, početi vježbati, kavu zamijeniti zelenim čajem, čips voćem, pola kile čokolade s tri kockice tamne čokolade. Ići ćemo ranije spavati i napokon se, nakon nekoliko godina na faksu, učlaniti u knjižnicu fakulteta. Lijepo zvuči, ali ne, nećeš.

Studentske odluke nisu ništa novo. Uskoro kreće nova akademska godina, pa sukladno tome kreću i nova zavaravanja kojima se tješimo kako ćemo ove godine biti bolji, ažurniji, dostupniji, dakako samodiscipliniraniji te ćemo pokušati vratiti nekakav sklad u svoj život. Jest ćemo zdravije, početi vježbati, kavu zamijeniti zelenim čajem, čips voćem, pola kile čokolade s tri kockice tamne čokolade. Ići ćemo ranije spavati i napokon se, nakon nekoliko godina na faksu, učlaniti u knjižnicu fakulteta. Lijepo zvuči, ali ne, nećeš.

Kao što prije svake Nove godine u glavi imamo onu fotku DiCaprija koji diže čašu, a ispod su kratko napisane inačice na foru New year, new me bullshit, tako prije početka svake akademske godine donosimo nove odluke kojih ćemo se ove godine čvrsto, čvrsto pridržavati. Dobra stvar je što si ne postavljamo rokove u kojima ćemo te odluke prekršiti jer to uglavnom bude odmah idući dan ili, u najboljem slučaju, nakon par (tje)dana. Izdvojili smo deset najučestalijih.

  1. Pročitat ću barem dio gradiva makar dva dana prije, neću sve ostavljati za noć prije kolokvija

Isprinta si skripte pet dana prije, stavi ih na stol i poreda gradivo po redu. Stavi ih u ladicu nakon dva dana jer mu smetaju u vidokrugu dok gleda omiljenu seriju. Dan pred kolokvij ne može ih naći, ne sjeća se kamo ih je stavio. Kreće s učenjem u 20 sati, pripremi skripte, nekoliko kemijskih različitih boja, skuha kavu, pali cigaretu, samo će 20 minuta još malo prosurfat pa kreće. U 22 još uvijek gleda ekipu Moto55 Racing tima, došao do 15. ožujka. Iako je pogledao sve, mora još jednom, da utvrdi gradivo. Barem neko. Živciraju ga osobe koje neumorno govore Tako je Roki i Neće tebi nitko govorit, ali ne odoli i kaže sam sebi Neće meni nitko govorit da ja neću stići naučit sve do sutra. U 22:30 kreće s čitanjem, na brzinu sve čita naglas i pokušava si pojasniti gradivo u glavi, ne ide baš. Pročita tri lekcije, ove dvije će ujutro – kaže. Ode spavati, pomoli se da ne bude puno pitanja iz zadnje dvije i namjesti alarm 45 minuta prije kolokvija.

Učenje noć prije, gif: GIPHY

  1. Ići ću na sva predavanja, ovaj put ozbiljno

Prvi tjedan stvarno ode na svako, iznenadi se kako mu je lijep rukopis dok se potpisuje jer je već zaboravio kako izgleda papir za potpise. Idući ponedjeljak opet moli kolegu koji ga je cijelu prošlu godinu potpisivao da opet to učini jer mu danas nije baš dobro, a sutra će on njega. Ne ode ni na jedno predavanje ostatak tjedna, sakriva se kad vidi ovog što mu je obećao da će on njega potpisati. Ispriječile mu se neke kave i izlasci. Misli si kad ću uživat ako ne sad?

  1. Neću više kasnit na predavanja

Odmah prvi dan kasni tri minute jer nije navikao ustajati u pola 7. Kad je alarm zvonio, mislio je da halucinira, skužio da mora na predavanje tek kad se umio.

Kašnjenje na predavanje, gif: GIPHY

  1. Tijekom predavanja ću se koncentrirati, pokušati što više slušati i zapisivati.

Nakon 20 minuta izvadi mobitel jer nema više volje za životom, ne kuži na kojem jeziku profesor priča, pita kolegu iz trećeg reda hoće li pod pauzom otići na kavu. Do pauze malo ubije oko.

Ubijanje oka na predavanju, gif: GIPHY

  1. Položit ću sve preko kolokvija

Jedan predmet položi preko kolokvija, sveukupno 51/100, odličan (2). Ostali će se predmeti već nekako riješiti do jeseni.

  1. Učit ću iz knjige ovaj put

U knjizi je sve ljepše objašnjeno, pa će iščitavanjem gradiva zapravo učiti s razumijevanjem. Večer prije žica u grupi skriptu, pravi od skriptine skripte skriptu, knjiga mu služi kao podmetač za kavu i pepeljaru.

Učenje iz knjige - velika nepoznanica, gif: GIPHY

  1. Počet ću pisati seminar ranije

Obećaje si da neće više ostavljati taj posao za večer prije. Tri dana prije roka napravi naslovnu, kaže dosta je to za početak, ne treba se preforsirat. Večer prije u 19:30 puca prstima, isteže leđa, kreće s pisanjem, taman stigne do 23:59 kad je rok predaje. U 20 sati počinje nova epizoda Ljubav je na selu. Ne smije Marijana Batinić patiti zbog tamo nekog seminara. U 23:58 predaje seminar, jedva stigao napisati dovoljan broj stranica. Preda bez poravnanja i nije znao staviti da numeriranje kreće od 3. stranice, pa ga preda takvog kakav je jer rok je rok. Profesoru sutra kaže da je slučajno poslao krivu verziju.

Pisanje seminara 5 do 12, gif: GIPHY

  1. Odsad idem redovno na konzultacije

Čuo da profesor voli kad studenti dolaze potražiti savjet po pitanju savladavanja gradiva, pa odlučio otići na konzultacije vezane za seminar. Ušao u krivi kabinet, objasnio profesoru što treba, nije skužio da je to profesor koji uopće nije na njegovoj katedri i da mu nikad ništa nije predavao.

  1. Manje ću izlaziti

Popije Normabel kad je studentski dan da što prije zaspi da ne čuje sve one vesele (čitaj: pijane) ljude koji mu neartikulirano pjevajući prolaze ispod prozora. Idući tjedan ne izdrži i izađe, digne sve novce što je zaradio svađanjem s babama na slušalicama, časti cijelu noć, baca DJ-u zadnjih 200 kuna samo da pusti Žale godine Do kraja mjeseca jede kruha s margarinom i Vegetom.

Reakcija na Žale godine, gif: GIPHY

  1. Od ponedjeljka krećem u teretanu

Odluči se napokon posvetiti sebi i svome tijelu. Počet će vježbati, više se kretati i zdravije jesti. Ode dvaput na trening, uplati za cijeli mjesec, nakon upale mišića kaže da nije to za njega, prevarili su ga nešto kad toliko boli. Ostane idući dan kod kuće, uguši se u čipsu i čokoladi, a banane što je kupio posmeđe od stajanja.   

Nakon teretane, gif: GIPHY

Ove su odluke već dobro poznate svim studentima viših godina dok će brucošima, posebice onim discipliniranima, sve njihovo nepridržavanje biti čudno. No sikiriki, ubrzo ćete shvatiti o čemu pričamo. Mi već godinama uporno pokušavamo prije početka godine donijeti barem jedno čvrsto pravilo kojeg ćemo se pridržavati barem mjesec dana i s obzirom na to da se isto tako to još nije ostvarilo, u novu ulazimo bez ikakvih odluka. Možda obrnutom psihologijom nešto i postignemo. 

FOTO: FACEBOOK / SUMLJAM