LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TEORIJA SIMULACIJE

Znanstvenici pokrenuli Kickstarter kampanju da provjere živimo li u simulaciji

Tim znanstvenika pokrenuo je Kickstarter kampanju kako bi provjerili je li naš život uistinu samo hiper-realistična simulacija ili ipak nešto više od tog.

Tim znanstvenika pokrenuo je Kickstarter kampanju kako bi provjerili je li naš život uistinu samo hiper-realistična simulacija ili ipak nešto više od tog.

U kontekstu rapidnog tehnološkog razvoja svijeta, u posljednje su se vrijeme u znanstvenom svijetu, a potom i u javnom mnijenju, počele javljati ideje o tome kako je svijet zapravo hiper-realistična simulacija. No ako doista živimo u Matrixu, bismo li to ikada sa sigurnošću mogli znati?

Tim fizičara vjeruje kako je moguće spoznati takvo što pa su na temelju toga pokrenuli i Kickstarter kampanju kojom žele financirati svoje eksperimente kako bi napokon razriješili taj duboki misterij naše egzistencije. U slučaju da je takvo što uistinu moguće sa sigurnošću spoznati, ostaje pitanje kakve bi bile konkretne posljedice te spoznaje na naše svakodnevne živote.

Teorija simulacije, u svom najosnovnijem obliku, ide otprilike ovako: ako se ljudi nastave razvijati još stotine, tisuće ili čak milijune godina, poprilično je sigurno da će imati mnogo računalne snage u svojim rukama. Ako bi se ljudska vrsta nadalje proširila ostatkom galaksije, ili čak i dalje, mogli bi iskoristiti energiju zvijezda, a možda čak i crnih rupa.

Sa svom ovom energijom koja bi se mogla iskoristiti za iskorištavanje punog potencijala snage tih naprednih računala budućnosti, neki daleki potomci ljudske vrste će, kako kažu, vrlo vjerojatno radi znatiželje pokrenuti simulaciju predaka, za što će koristiti samo mali dio računalne snage koja će im biti na raspolaganju.

Za svoj su znanstveni pothvat do sada prikupili preko 230 000 dolara
FOTO: UNSPLASH