LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kad ima volje, ima i načina!

Zenički studenti bore se protiv birokratskih troškova!

Inicijativa zeničkih studenata za ukidanje administrativnih troškova dala je rezultate. Ova priča govori o važnosti angažmana u borbi za vlastita prava.

Inicijativa zeničkih studenata za ukidanje administrativnih troškova dala je rezultate. Ova priča govori o važnosti angažmana u borbi za vlastita prava.

Razne administrativne i birokratske namete većina ljudi na ovim prostorima uzima „zdravo za gotovo”. Svi gunđaju zbog prespore, neučinkovite i ponekad skupe birokracije i procedura, ali se malo tko protiv toga bori jer se stječe dojam da se malo što može napraviti. Ipak, studentska inicijativa iz susjedne BiH pokazuje da se cilj može postići uz jasan program i ustrajnost.

Naime, inicijativa studenata Univerziteta u Zenici „Reaktiv”, koja djeluje u sklopu projekta „Lajk nije dovoljan. Misli, reci, djeluj”, pokušava se zadnjih mjeseci izboriti za ukidanje plaćanja administrativnih troškova za studente i mlade. Do sada su studenti u Zenici morali plaćati dobivanje raznih dokumenata, što je predstavljalo dodatan udar na ionako snižen studentski standard u tom gradu. Događalo se i da neki od njih odustanu od vađenja potrebnih dokumenata zbog nedostatka novca.

Dodatna nelogičnost leži u činjenici da su u mnogim drugim gradovima i općinama BiH mladi oslobođeni plaćanja takvih troškova. Iako su svjesni da se radi o manje važnom problemu u odnosu na probleme s kojima se susreću u svom gradu i zemlji, kažu da treba rješavati i takve, naoko manje važne situacije. Svoj su zahtjev uputili institucionalno, preko jednog općinskog vijećnika.

Najveći problem je, kažu, čekanje odluka koje se donose jako sporo. Njihov je zahtjev na sjednici općinskog vijeća od 25. veljače djelomično usvojen, ali se oni s tim nisu zadovoljili, već traže potpuno prihvaćanje svojih zahtjeva. Ako ne uspiju službenim putem, borit će se i na druge načine. Jedan od planova je da organiziraju mlade da u jednom danu stvore velike redove u institucijama i zatrpaju ih zahtjevima za besplatne dokumente.

Ono što ovom akcijom mladi Zeničani žele poručiti je da se treba boriti za svoja prava, a ne sjediti i čekati da netko drugi riješi njihove probleme. Također, ističu kako je važno da što veći broj građana bude svjestan svojih zakonskih prava i da se bori protiv narušavanja tih prava. Ova akcija predstavlja malen, ali važan korak u jačanju svijesti građana o značaju borbe za vlastiti interes.

FOTO: BUKA