LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijevare

Za vrijeme lockdowna došlo do rekordnog broja phishing web-stranica!

U odnosu na 2019. godinu prošle je godine bilo čak 20% više lažnih stranica pomoću kojih se kradu osobni podaci korisnika.

U odnosu na 2019. godinu prošle je godine bilo čak 20% više lažnih stranica pomoću kojih se kradu osobni podaci korisnika.

Phishing je samo jedna u nizu prijevara na internetu, a radi se o lažnim stranicama koje rade kriminalci kojima je u cilju doći do naših podataka, kao što su lozinke e-maila, brojevi i PIN-ovi kreditnih kartica. Prevarantima je cilj navesti nas da preuzmemo poveznicu koja nas odvede na lažnu stranicu gdje trebamo unijeti osobne podatke.

Rekordna brojka koja se temelji na Google podacima, odnosno analizi Atlas VPN-a, otkriva da je u 2020. godini uočeno 2,11 milijuna phishing web-stranica dok je u 2019. godini zabilježeno 1,69 milijuna takvih stranica, tj. 20% manje nego u 2020. godini. Razlog bi mogla biti upravo pandemija zbog koje smo bili primorani češće biti kod kuće, raditi i kupovati online.

Možemo se zaštititi tako da detaljno provjeravamo e-poštu koju dobijemo, provjeravamo jesu li poveznice ispravne ili tako da instaliramo antivirusni paket koji dolazi s anti-phishing zaštitom koja će nas upozoravati na sumnjive radnje. Više savjeta o sigurnijem korištenju interneta možete pronaći na poveznici.

FOTO: PIXABAY