LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVE REGULACIJE

YouTube ograničava pristup fitness-videima za mlade u Europskoj uniji

YouTube uvodi ograničenja na fitness i zdravstvene videozapise u Europi kako bi spriječio negativan utjecaj ponavljanih preporuka sadržaja koji idealiziraju određene tjelesne karakteristike na samopouzdanje i sliku o tijelu kod tinejdžera.

YouTube uvodi ograničenja na fitness i zdravstvene videozapise u Europi kako bi spriječio negativan utjecaj ponavljanih preporuka sadržaja koji idealiziraju određene tjelesne karakteristike na samopouzdanje i sliku o tijelu kod tinejdžera.

YouTube, jedna od najpopularnijih platformi među tinejdžerima, počinje uvoditi ograničenja u preporukama fitness i zdravstvenih videa za mlade korisnike u Europi. Ta mjera dolazi kao odgovor na zabrinutost da bi ponovljeno izlaganje određenim vrstama sadržaja moglo negativno utjecati na samopouzdanje i sliku o tijelu kod tinejdžera.
 

Zašto YouTube uvodi ograničenja?


YouTube već dugo preporučuje videe slične onima koje korisnici već gledaju, što može dovesti do toga da ljudi upadaju u tzv. petlje preporuka. U tim petljama tinejdžeri mogu neprestano gledati slične videozapise, često sve ekstremnijeg sadržaja. Prema YouTubeovoj izjavi, određeni sadržaji mogu postati problematični kada se gledaju previše često, što može stvoriti iskrivljene ideale o tijelu i kondiciji.


Baby Lasagna ostvario dugogodišnji san: „Nikad nisam mislio da ću ovo postići, hvala Bogu, mami i tati!”


Koji će sadržaji biti ograničeni?


YouTube će ograničiti preporuke videozapisa koji idealiziraju određene razine kondicije ili tjelesne težine, uspoređuju i idealiziraju fizičke osobine ili promoviraju društveno agresivno ponašanje poput zastrašivanja i sukoba. Iako pojedinačni videozapisi možda nisu opasni, njihovo često gledanje moglo bi imati negativne posljedice na mentalno zdravlje tinejdžera.
 

Utjecaj društvenih mreža na sliku tijela


Ova država zabranjuje korištenje društvenih mreža mladima!


Brojna istraživanja pokazuju da društvene mreže mogu negativno utjecati na sliku o tijelu, potaknuti poremećaje u prehrani i izazvati mentalne poteškoće. Mladi često uspoređuju svoja tijela s onima koje vide na internetu, što može dovesti do toga da idealiziraju mršavost ili ekstremnu fizičku kondiciju. Posebno su pogođene djevojke, osobe s viškom kilograma i oni koji već imaju lošu sliku o sebi.
 

Ostale mjere koje je YouTube poduzeo


YouTube već ograničava pristup tinejdžerima na sadržaje povezane s poremećajima u prehrani i fizičkim sukobima. Uz nove mjere, platforma sada može korisnike koji traže sadržaje vezane uz samoubojstvo, samoozljeđivanje ili poremećaje u prehrani preusmjeriti na krizne linije pomoći, što je još jedan korak prema zaštiti mentalnog zdravlja mladih.
IZVOR: EURONEWS
FOTO: STOCKSNAP / PIXABAY / CANVA PRO