LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OPASNOST ZA ZDRAVLJE

WHO upozorava: zabrinjavajući pad korištenja kondoma kod mladih Europljana

Prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi je zabilježen alarmantan pad u korištenju kondoma među tinejdžerima, što povećava rizik od spolno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća, dok se stope tih infekcija i dalje povećavaju.

Prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi je zabilježen alarmantan pad u korištenju kondoma među tinejdžerima, što povećava rizik od spolno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća, dok se stope tih infekcija i dalje povećavaju.

Prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene oraganizacije (WHO) za Europu, zabilježen je alarmantan pad u korištenju kondoma među tinejdžerima u Europi, što povećava rizik od spolno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća.

Općina u Zagorju nudi 40 tisuća eura bespovratnih sredstava za rješavanje stambenog pitanja mladih


Izvješće, koje se temelji na studiji Health Behaviour in School-aged Children, pokazuje da je od 2014. godine došlo do smanjenja upotrebe kondoma među 15-godišnjacima. Broj seksualno aktivnih dječaka koji su koristili kondom tijekom posljednjeg seksualnog odnosa pao je sa 70 posto na 61 posto u 2022. godini. Kod djevojčica, postotak je pao sa 64 posto na 57 posto.

Mladi sve manje koriste Google: društvene mreže postaju novi alat za pretraživanje informacija


Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, izjavio je da je pad korištenja kondoma zabrinjavajuć, naglašavajući povećani rizik od bolesti i neželjenih trudnoća. Najnoviji podaci pokazuju da se stope spolno prenosivih infekcija u Europi povećavaju. U 2022. godini, slučajevi gonoreje porasli su za 48 posto u odnosu na prethodnu godinu, sifilisa za 34 posto, a klamidije za 16 posto. Ako se ne liječe, klamidija i gonoreja mogu uzrokovati neplodnost, dok sifilis može dovesti do neuroloških i kardiovaskularnih problema.

Uskoro se održavaju „Dani sigurnosti u prometu”, poseban fokus je i na mlade vozače


Prema izvješću, broj seksualno aktivnih tinejdžera ostao je relativno stabilan od 2014. godine, s jednim od pet dječaka i jednom od sedam djevojčica koje su prijavile seksualne odnose. Korištenje kontracepcijskih pilula također je ostalo stabilno između 2014. i 2022. godine, s 26 posto tinejdžera koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili pilulu tijekom posljednjeg seksualnog odnosa. Otprilike 30 posto tinejdžera izvijestilo je da nisu koristili niti kondom niti kontracepcijsku pilulu tijekom posljednjeg odnosa, što je slično stopi iz 2018. godine.

IZVOR: WHO / POLITICO EU
FOTO: PEXELS