LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

WHO upozorava: sve više mladih ozbiljnije obolijeva od COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija ističe opasnost bolesti COVID-19 na koju nije imuna nijedna dobna skupina!

Svjetska zdravstvena organizacija ističe opasnost bolesti COVID-19 na koju nije imuna nijedna dobna skupina!

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da sve više mladih obolijeva, pa čak i umire od koronavirusa, piše CNBC.
– Sve više mladih doživljava teža oboljenja. Vidjeli smo podatke nekolicine zemalja diljem Europe u kojima su umrli ljudi mlađe životne dobi. Neki od njih imali su kronične bolesti, ali neki nisu. – izjavila je liječnica Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije.
Van Kerkhove izjavila je i da mnogo toga ostaje nerazjašnjeno o virusu, uključujući to zašto se bolest razvija u tako teško oboljenje kod nekih individualaca, a kod nekih ne. Nadodala je još da se virus širi u više zemalja te da se prikuplja više kliničkih podataka i da stručnjaci istražuju o ponašanju virusa.

Prema istraživanju kineske studije provedene na nešto više od 2000 djece, njih čak 90% bilo je asimptomatsko te s blagim ili umjerenim simptomima. Prema istom istraživanju, otprilike 6% djece bilo je u težem ili kritičnom stanju, što se ne čini kao previsok postotak, no bitno je napomenuti da djeca i mladi, iako možda neće doživjeti neko teže oboljenje, sasvim lako mogu zarazu prenijeti na nekoga iz rizične skupine.

Nedavno smo pisali o slučaju u Velikoj Britaniji gdje je preminula 21-godišnja djevojka koja navodno nije imala nikakve kronične bolesti. Nakon toga su svjetski mediji pisali o 14-godišnjem dječaku koji je preminuo u Portugalu, a bolovao je od autoimune bolesti, odnosno psorijaze. Poznat je i slučaj 16-godišnje djevojke koja je preminula od COVID-19 u Francuskoj, a prema navodima njene obitelji nije imala kronične bolesti. Također, nedavno je u Belgiji preminula 12-godišnja djevojka pozitivna na koronavirus

I dok je na svjetskoj razini postotak mladih koji umiru od koronavirusa i dalje vrlo nizak, odnosno dok je još uvijek iznimka, a ne pravilo, te dok treba ostati hladne glave i ne širiti paniku, treba, također, biti svjestan i da ta iznimka možete biti baš vi, kao i netko od vaših bližnjih. Stoga, ostanite doma i mislite na svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih bližnjih!
FOTO: PIXABAY