LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seizmološka aktivnost

VIDEO: Uživo pratite veličanstvenu erupciju vulkana na Islandu!

Došlo je do erupcije vulkana na jugozapadu Islanda, nedaleko od ribarskog grada Grindavika.

Došlo je do erupcije vulkana na jugozapadu Islanda, nedaleko od ribarskog grada Grindavika.

Veličanstvena, ali opasna erupcija vulkana započela je sinoć poslije 22 sata na islandskom poluotoku Reykjanesu, nedaleko od malog, ribarskog grada Grindavika. No, ovo nije prvi put da dolazi do takvog fenomena na tom području, a prognozira se da ova erupcija ne bi trebala izazvati probleme istog opsega kao ona 2010. godine koja je nakratko zatvorila zračni promet Europe, piše Novi list.
 

Evakuacija stanovništva 


Za sada se lava razlila oko četiri kilometra od grada Grindavika iz kojeg je evakuirano oko 4000 stanovnika, a zatvorena je i Plava laguna – obližnje geotermalne toplice.

Ovaj prirodni fenomen možete pratiti na siguran način, online putem u realnom vremenu.


Ipak, avanturistima to nije dovoljno, stoga su odlučili posjetiti samo mjesto događanja. Među njima se našao Robert Donald Forrester III, koji je na Island stigao samo da vlastitim očima vidi erupciju.
 

„Jako sam uzbuđen što sam ovdje na ovom mjestu, u ovo vrijeme, samo što mogu vidjeti ovaj prirodni fenomen.“ – rekao je za Sky News.


Ovaj fenomen je spektakularan, ali nije bezopasan što dodatno potvrđuje činjenica da je obližnji grad evakuiran, stoga je važno biti na oprezu.
 

FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT VIA CANVA, X/SCREENSHOT/ICELANDIC MET OFFICE