LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon ga ne spriječava

Užas u Bosni i Hercegovini: profesora osuđenog za pedofiliju vratili na posao

Prema zaista neshvatljivom zakonu, profesora nije ništa spriječilo da otplati svoju zatvorsku kaznu, a zatim se i vrati na posao.

Prema zaista neshvatljivom zakonu, profesora nije ništa spriječilo da otplati svoju zatvorsku kaznu, a zatim se i vrati na posao.

Neshvatljiva odluka donesena je u jednoj osnovnoj školi na području Sarajeva. Naime, profesor tjelesnog odgoja, inicijala S.A, 2018. je proglašen krivim nakon optužbi da je razmjenjivao neprimjerene poruke i fotografije s učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ Grbavica 1 i trener Odbojkaškog kluba ORT, piše Klix.ba.

U studenom je donesena končana presuda, profesor je osuđen na godinu dana zatvora te mu je izrečena tek jednogodišnja zabrana obavljanja posla nastavnika. Prema zaista neshvatljivom zakonu, profesora nije ništa spriječilo da otplati svoju zatvorsku kaznu, a zatim se i vrati na posao. Uz to, nadležni sud mu je izdao i potvrdu o nevođenju kaznenog postupka.

Dodatan apsurd predstavlja činjenica da škola u ovom slučaju nije mogla utjecati, s obzirom na to da zakon nije jasno reguliran. 

FOTO: PIXABAY