LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„evighedsstuderende”

Unatoč odličnom obrazovnom sustavu, u Danskoj imaju problema s vječnim studentima

Vječni studenti u Danskoj iskorištavaju sustav koji ide na ruku studentima jer studenti u Engleskoj diplomiraju s dugovima koji se zbrajaju u desecima tisuća dolara. Ovdje još i zarade.

Vječni studenti u Danskoj iskorištavaju sustav koji ide na ruku studentima jer studenti u Engleskoj diplomiraju s dugovima koji se zbrajaju u desecima tisuća dolara. Ovdje još i zarade.

U Danskoj postoji izraz evighedsstuderende, a to bi na hrvatskom bili vječni studenti. S njima tamo imaju najviše problema, zato što ih zbog besplatnog obrazovanja svake godine ima sve više i više.

Danska vlada sve studente stipendira punih šest godina s po tisuću eura mjesečno, a iako se to čini kao odlična stvar, problem je što isti novac dobivaju oni koji planiraju i oni koji ne planiraju nikada završiti fakultet. 

Zbog toga je izraz evighedsstuderende došao u fokus tamošnje javnosti, a odnosi se ponajviše na studente koji ne završavaju fakultet te kroz godine često mijenjaju studijske programe.

Daniel Borup Jakobsen, 24-godišnji diplomant, rekao je za Business Insider da se danska riječ evighedsstuderende odnosi na osobe koje ne završavaju fakultet, ali kroz godine često mijenjaju studijske programe.

Neki Danci misle da novac koji dobijemo trošimo u barovima i klubovima, ali to nije tako. Ovakav program ključan je za omogućavanje odličnog obrazovanja za sve, bez obzira koliko njihovi roditelji zarađuju, rekao je danski student Astrid Winther Fischer koja studira na Tehničkom fakultetu u Kopenhagenu, prenosi Klix.ba.

Međutim, čini se da su neki u tome našli rupu u zakonu pa studiranje uzimaju isključivo kao mehanizam preživljavanja u šestogodišnjem razdoblju.

To je, slobodno možemo zaključiti, iskorištavanje postojećeg sustava koji ide na ruku studentima jer studenti u Engleskoj diplomiraju, primjerice, s dugovima koji se zbrajaju u desecima tisuća dolara.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA