LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska i građanska prava

Uhićen i podvrgnut mučenjima student Patrick George Zaki – istraživač i aktivist za ljudska prava

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovom radu i aktivizmu.

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovom radu i aktivizmu.

Patrick George Zaki, egipatski student postdiplomskog studija na Sveučilištu u Bologni, uhićen je 7. veljače u zračnoj luci u Kairu prilikom posjeta kući. Da je trenutno u pritvoru izložen raznim mučenjima i prijetnjama, koje čak uključuju i podvrgavanje električnim šokovima, navodi Europska studentska unija.

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovu radu i aktivizmu. Prema navodima odvjetnika Patrick je suočen i s policijskim izvješćem u kojemu se lažno tvrdi da je uhićen na kontrolnom punktu u svom rodnom gradu Mansouri, na temelju izvanrednog naloga izdanog u rujnu 2019, iako je napustio državu tijekom kolovoza iste godine zbog početka studija u Italiji, te se nije vraćao kući do sada. Odlukom tužiteljstva zadržan je u pritvoru 15 dana zbog provođenja daljnje istrage. 

Lokalna organizacija EIPR (Egyptian Initiative for Personal Rights), s kojom Patrick surađuje na jačanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda u Egiptu u područjima građanskih sloboda, ekonomskih i socijalnih prava te kaznenog pravosuđa, navodi kako je od listopada 2019. godine šest osoba iz organizacije privremeno pritvoreno i ispitivano u sklopu proizvoljnih i ilegalnih operacija. Zahtijevaju trenutno puštanje studenta na slobodu, kao i prestanak trajnog uznemiravanja i ispitivanja profesionalaca za ljudska prava, članova grupa civilnog društva i novinara.

Europska studentska unija (ESU) također izražava ozbiljnu zabrinutost zbog rizika dugotrajnog mučenja i pritvora studenta, te potiče na oštrije intervencije talijanske vlade s egipatskim vlastima, od kojih se još uvijek očekuje razjašnjenje ubojstva talijanskog doktoranda Giulia Regenija, čije je tijelo pronađeno 2016. godine u Kairu. U navedenom slučaju, osumnjičeni za ubojstvo pojedini su članovi egipatske policije i agencije za nacionalnu sigurnost. Stoga ESU ističe važnost zaštite studentskih i akademskih prava te poziva međunarodnu akademsku zajednicu da potiče kampanje i političke napore za ostvarivanje tih prava, posebice u zemljama s nedostatkom demokratskih sloboda koje nasiljem suzbijaju temeljna ljudska prava.

FOTO: SCREENSHOT/ ESU