LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija UN-A

U tijeku je COP27, najvažnija svjetska konferencija kada su u pitanju klimatske promjene

Ove se godine posebni naglasak stavlja na razorne poplave, toplinske valove, teške suše i strašne oluje, odnosno na sve evidentne pokazatelje klimatskih promjena.

Ove se godine posebni naglasak stavlja na razorne poplave, toplinske valove, teške suše i strašne oluje, odnosno na sve evidentne pokazatelje klimatskih promjena.

Više od 100 čelnika iz raznih država sudjelovat će na ovogodišnjoj Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP). Samit, razna izlaganja i rasprave bit će održane u periodu od 6. do 18. studenog 2022., a domaćin je egipatski grad Sharm El Sheikhu.

COP se u kontinuitetu održava svake godine još od 1995., a sve u svrhu suzbijanja aktualne klimatske krize i globalnog zagrijavanja. Ove se godine posebni naglasak stavlja na razorne poplave, toplinske valove, teške suše i strašne oluje, odnosno na sve evidentne pokazatelje klimatskih promjena. Također raspravljat će se o provedbi Pariškog sporazuma, međunarodnog dokumenta čije su odredbe na snagu stupile 2016. Pariški sporazum u osnovi sadrži potrebne mjere pomoću kojih bi se trebalo regulirati i usporiti globalno zagrijavanje. Cilj je da se do kraja stoljeća globalna temperatura poveća za manje od 1,5 celzijev stupanj, što je ključno za izbjegavanje najgorih učinaka klimatskih promjena, uključujući češće i jače suše, toplinske valove i oborine.

Trenutna predviđanja i napori koje pojedine države ulažu nisu dostatni te je u ovom trenutku ranije spomenuti cilj stavljen pod veliki upitnik. Najveći problem u cijeloj priči predstavljaju manje razvijene zemlje koje jednostavno financijski ne mogu popratiti trendove te je samim time napredak po pitanju suzbijanja klimatskih promjena, u tim državama, podosta manji u odnosu na razvijenije zemlje.


Svatko, svaki dan i svugdje u svijetu, treba učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi klimatsku krizu. COP27 postavlja nove odredbe za provedbu Pariškog sporazuma. Želimo spojiti ishode formalne i neformalne inicijative kako bi potaknuli što veći klimatski napredak - rekao je izvršni tajnik UN-a za klimatske promjene Simon Stiell. 

Na Konferenciji će, između ostalog, sudjelovati američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak, a Hrvatsku će zastupati premijer Andrej Plenković.
 
FOTO: PIXABAY