LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fenomen radikalne ljevice na jugu Europe

U samo jednoj godini „crveni” Podemos postao najjača stranka u Španjolskoj

Da se danas održavaju izbori u Španjolskoj, antikapitalistički Podemos sasvim bi sigurno osvojio parlamentarnu većinu, a 36-godišnji Iglesias postao bi premijer zemlje s petom najjačom ekonomijom u Europi.

Da se danas održavaju izbori u Španjolskoj, antikapitalistički Podemos sasvim bi sigurno osvojio parlamentarnu većinu, a 36-godišnji Iglesias postao bi premijer zemlje s petom najjačom ekonomijom u Europi.

Svjedoci smo rasta popularnosti radikalnih lijevih stranka na jugu Europe, ali ono što se događa u Španjolskoj svojevrsni je fenomen.  Lijeva antikapitalistička stranka Podemos (Mi možemo), koju je osnovao profesor politologije s madridskog sveučilišta Pablo Iglesisas, postala je najjača stranka u zemlji, a politolozi ukazuju i na činjenicu da se radi o najbrže rastućoj stranci u svijetu.

Samo četiri mjeseca od osnivanja, ova antikapitalistička stranka osvojila je osam posto, ili pet od 54 zastupnika na izborima za Europarlament u svibnju.

Podemos je pokret mladih intelektualaca i aktivista ljevičarske orijentacije koji su ozbiljni u svojim namjerama da demontiraju kapitalizam kao nepravedan sustav u čijim je temeljima sprega političkih elita i krupnog kapitala, a s 300 000 članova postala je druga najveća stranka u zemlji. Prema svim anketama, Podemos je u popularnosti pretekao vodeću konzervativnu Pučku stranku i glavnu oporbenu Socijalističku stranku.

Iako su u početku bili iznimno radikalni, s vremenom su ublažili svoj program, ali i dalje ne odustaju od nacionaliziranja privatnih kompanija koje se ne budu pridržavale pravila. Krajnji cilj im je ujedinjenje španjolske ljevice protiv sadašnjeg europskog političkog i financijskog sustava. Iglesias se pozicionira parafrazirajući Marxa, a najavljuje i suradnju s grčkom Syrizom. Objašnjava kako će Podemos surađivati sa strankama na jugu Europe i pokazati kako jug Europe ne namjerava biti njemačka kolonija.

Podemos se u propagiranju svojih ideja i ideala vrlo vješto koristi društvenim mrežama i internetom, a nailazi i na širok prijem prosječnih građana koji su željni promjena.

36-godišnji Iglesias, poznat po svojoj dugoj kosi svezanoj u rep, i fizički se znantno razlikuje od svojih europskih kolega. Unatoč mladosti, ovaj mladi aktivist izgradio je impresivan životopis. Diplomirao je pravo i političke znanosti, 2008. doktorirao je na temu „postnacionalne kolektivne akcije”, a ima i diplomu magistra naprednih studija i učiteljski certifat. Prije četiri godine završio je magisterij na Sveučilištu Carlosa III, a za temu je odabrao političku analizu kinematografije. Iduće godine magistrirao je komunikologiju u Švicarskoj. Od 2008. predavač je na Sveučilištu u Madridu, a do sada je objavio 30 znanstvenih članaka.

Sada nam samo preostaje čekati parlamentarne izbore krajem godine i vidjeti je li Iglesias tek kratkotrajna senzacija ili budući premijer Španjolske.

FOTO: HTTP://WWW.VERTELE.COM