LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti protiv zakona

U BiH najavljeni studentski prosvjedi

Studenti smatraju kako novi Nacrt Zakona o visokom obrazovanju nema studente u najboljem interesu.

Studenti smatraju kako novi Nacrt Zakona o visokom obrazovanju nema studente u najboljem interesu.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je najavio da će 26. svibnja biti održan protest protiv Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, prenosi Studomat.ba.
Iz SPUS-a su priopćili da na ovaj način žele poručiti da neće dopustiti da njihovi stavovi budu zanemareni.

– Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini – poručili su.

Smatraju da je nedavno usvojeni Nacrt Zakona isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan s privatnim fakultetima.

– Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, Zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, Zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure – ocijenili su.

Novim Zakon o visokom obrazovanju u BiH propisuje se da 10% najboljih studenata ima pravo na besplatno školovanje, dok će ostali morati plaćati školarinu. Studenti su se pobunili i protiv ukidanja jesenskog roka. Naime, novim Zakonom propisuje se da se ispiti polažu u zimskom i ljetnom roku, dok jesenski služi za popravne ispite, što Studentski parlament tumači kao ukidanje pravog jesenskog roka. Novim Zakonom propisano je i da minimalni prag prolaznosti na ispitu ne smije biti manji od 55%.

FOTO: UNSPLASH