LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Stories Behind Cities”

Traže se priče o Rijeci; i vi možete ispričati svoju

– U potrazi smo za novim pričama, informacijama, mitovima i legendama o Rijeci koji bi nam pomogli vidjeti naše gradove na drugačiji način i promijeniti naša dosadašnja stajališta i poglede o njima. – poručuju iz udruge Prostor Plus.

– U potrazi smo za novim pričama, informacijama, mitovima i legendama o Rijeci koji bi nam pomogli vidjeti naše gradove na drugačiji način i promijeniti naša dosadašnja stajališta i poglede o njima. – poručuju iz udruge Prostor Plus.

U Rijeci kreće provedba projekta Stories Behind Cities, odnosno Priče iza gradova. Radi se o međunarodnom projektu koji se provodi u trima gradovima koji su dobili titulu Europske prijestolnice kulture: Rijeci, Novom Sadu i Timisoari.

– Hrvatska, Srbija i Rumunjska dijele zajedničke odrednice povijesti: povijest obilježenu konfliktima, promjenom granica i totalitarnih režima. Cilj je na ovaj način uspostaviti nove narative koji bi te tri zemlje udaljili od negativnih stereotipa koji ih određuju i otkriti još neispričane priče koje će pomoći oblikovati nove narative navedenih gradova. – poručuju iz udruge Prostor Plus koja vodi projekt za Hrvatsku.

Ako imate neispričanu priču o Rijeci, sada imate priliku ispričati je. Organizatori vas pozivaju da to učinite i poručuju da možete biti uvršteni u tiskanu publikaciju koja će okruniti ovaj projekt.

– Priče, narativi i pripovijedanje zauzimaju središnje mjesto u svim kulturama. Priče nam pomažu predočiti i shvatiti vlastitu povijest, zajednicu, generacije, kao i usmenu predaju i njenu važnost za očuvanje naslijeđa. Priče oblikuju sliku drugih naroda o nama, ali i to kako vidimo sami sebe. 
U potrazi smo za novim pričama, informacijama, mitovima i legendama o Rijeci koji bi nam pomogli vidjeti naše gradove na drugačiji način i promijeniti naša dosadašnja stajališta i poglede o njima. Neka i vaša priča bude zabilježena u projektu Stories Behind The Cities jer upravo vi, građani ovog grada, možete ispričati one još neispričane priče, priče iz svog osobnog iskustva, priče koje će stvoriti novi narativ grada. – dodaju.

Priče mogu biti različite tematike, traže se: priče o povijesnim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Rijeke, priče o povijesnim događajima koji su se odigrali na području Rijeke, priče o riječkim građevinama i priče o nekadašnjem životu Rijeke, njenim običajima, vjerovanjima, mitovima i legendama o Rijeci i njenoj okolici. Zaprimaju se na platformi Priče iza gradova (Stories Behind City) ili na elektroničkoj adresi prostorplus@gmail.com. Moguće je priložiti fotografiju, video ili audio koji je s tekstom povezan.

FOTO: WIKIPEDIA