LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologija

Telegram u Rusiji prestigao WhatsApp po broju korisnika

Iako su ruske vlasti prije samo četiri godine pokušale ugasiti Telegram, sada ga potiču.

Iako su ruske vlasti prije samo četiri godine pokušale ugasiti Telegram, sada ga potiču.

Platforma Meta (ex Facebook) u Rusiji je proglašena ekstremističkom organizacijom nakon što je na platformi dozvoljen govor mržnje protiv ruske invazije na Ukrajinu, ali i Rusa općenito.

Tako su zabranjeni Facebook i Instagram, ali ne i WhatsApp – ipak, vlasti destimuliraju njegovu uporabu i aktivno promoviraju aplikaciju Telegram.

Megafon, jedan od četiri najveća ruska teleoperatera, objavio je izvješće o potrošnji mobilnog interneta. On pokazuje da je korištenje Telegrama u prva dva tjedna ožujka poraslo s 48 na 63 posto udjela na ruskom tržištu. S druge strane, WhatsAppu je udio pao s 48 na 32 posto.

Megafon je dodao kako popularnost Telegrama kontinuirano raste od 24. veljače, odnosno početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi N1.

Ovakav slijed događaja poprilično je ironičan, s obzirom na to da je Rusija 2018. godine ograničila i pokušala potpuno ugasiti Telegram u toj zemlji – naime, na njemu su informacije razmjenjivale oporbene stranke i protestne skupine. Telegram je u dobrom dijelu bio zaslužan i za organizaciju prosvjeda protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020, koji je te godine bio izabran upitnim legitimitetom.
FOTO: PIXABAY