LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Italija u karanteni

Talijani negiraju da im rade ugostiteljski objekti; donosimo još informacija iz prve ruke

Susjedna Italija i dalje ima najveći broj umrlih od koronavirusa. Porazgovarali smo s obitelji koja živi ondje o tamošnjoj svakodnevnici.

Susjedna Italija i dalje ima najveći broj umrlih od koronavirusa. Porazgovarali smo s obitelji koja živi ondje o tamošnjoj svakodnevnici.

Neki naši mediji prenose kako u Italiji, točnije u Milanu, unatoč karanteni koja je nastupila zbog koronavirusa, još uvijek rade kafići. Odlučili smo to istražiti te ispitati kakva je svakodnevica Talijana. Stupili smo u kontakt s obitelji koja živi u Italiji, malo izvan Milana, u Lesmu, provinciji Monza e Brianza:

Ugostiteljskim objektima prvo je rad bio dozvoljen od 6 do 18 sati, no s obzirom na to da se situacija kod nas pogoršala, u Italiji kafići nisu otvoreni već dva tjedna.

Nadodali su kako jedino što radi je Tobacco, to jest mjesto gdje se mogu kupiti cigarete.


Vezano: Tisuće studenata medicine počinje s radom prije no što su stekli diplomu


Njihova svakodnevica sastoji se od međusobnog druženja, igranja raznih društvenih igara, gledanja TV-a te od normalnih kućnih poslova. Kažu kako se od početka pridržavaju mjera opreza, ne izlaze van, osim kada idu na posao ili u trgovinu jednom tjedno po prijeko potrebne namirnice, ali uz maksimalnu moguću zaštitu noseći rukavice i masku za lice.

Na pitanje kako to da se broj zaraženih dugo nije smanjivao, a svi su u izolacijama, odgovaraju:

Ljudi se ne pridržavaju, nisu na oprezu i prije nego što će cijelu Italiju proglasiti crvenom zonom, svi su pobjegli na more ili skijanje i jednostavno se prenijelo.

Guiseppe potvrđuje isto da je sve zatvoreno, da kafići ne rade, tj. da ništa ne radi osim supermarketa i ljekarni. Maske za lice i rukavice obavezne se, a obustavljeni su poslovi koji nisu nužni te se preporučuje rad od doma.

To je lažna vijest, to je u Italiji trenutno zabranjeno! Nema šanse da su otvoreni kafići u Italiji, posebno u Milanu! – ljutito nam je rekao Guiseppe.


Vezano: VIDEO: Talijani se protiv korone bore pjesmom i pri tome nikoga ne ostavljaju ravnodušnim


Nadalje, u razgovoru s Nicolom, koji živi u regiji Friuli Venezia Giulia koja graniči sa Slovenijom, doznajemo kako 22. ožujka nova uredba uspostavlja zatvaranje svih proizvodnih aktivnosti na teritoriju Italije, osim onih koje se odnose na poljoprivredno-prehrambeni, logistički i farmaceutski sektor. Svim fizičkim osobama zabranjeno je preseljenje u općinu različitu od one u kojoj se trenutno nalaze, osim uslijed dokazanih radnih potreba, apsolutne hitnosti ili iz zdravstvenih razloga. Aktivnosti na otvorenom više nisu dopuštene.

Po mom mišljenju mjere predostrožnosti adekvatne su čak iako su poduzete prekasno (posebno ukupno zatvaranje) i previše stupnjevane. Ali, s druge strane, nitko nije htio zatvoriti cijelu zemlju pri prvim infekcijama i zato mislim da je normalno nastaviti korak po korak. – izjavio je Nicolo.

Kaže da je sretan što živi gotovo u planinama i ima veliki vrt, tako da mu nije veliki problem što ne može napustiti kuću. Njegova majka odlazi u kupovinu otprilike dva puta tjedno te je ona jedina osoba koja izlazi iz kuće. Karantena mu omogućuje da radi po vrtu, čita knjige za koje nikada nije imao vremena te vježba. Razvio je i vještine kuhanja te mami pomaže oko čišćenja i ostalih kućanskih poslova.

FOTO: STUDENTSKI.HR / ANTONIA RIHTARIĆ