LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globalni demokratski izazovi

Tadžikistanci, Paragvajci, Kamerunci i brojni drugi mladi na Zagreb Youth Summitu

Na predavanjima i panelima Zagreb Youth Summita sudionici iz čak 27 država svijeta formirat će svoj globalni glas za demokraciju.

Na predavanjima i panelima Zagreb Youth Summita sudionici iz čak 27 država svijeta formirat će svoj globalni glas za demokraciju.

U Muzeju Mimara, u periodu od 6. do 9. studenog, održat će se globalni događaj pod nazivom Zagreb Youth Summit. Grad Zagreb tim će povodom ugostiti gotovo 300 sudionika i sudionica iz cijeloga svijeta koji će se okupiti oko zajedničkih globalnih izazova s kojima se susreću demokracije diljem svijeta. Tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira ovaj Summit kako bi zajedno s kolegicama i kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirala generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija. Program uključuje panele i predavanja čiji je cilj otvoriti generacijsku diskusiju i prostor prenošenja iskustva na mlade generacije koji će na kraju događaja formirati vlastiti odgovor na izazove demokracije(a) – globalni glas za demokraciju.

Sudionici dolaze iz čak 27 država svijeta, pred kojima će govoriti istaknuti pojedinci iz SAD-a, Rusije, Venezuele, Kube, Ukrajine, Francuske, Paragvaja, Pakistana, Tadžikistana, Kosova, Kameruna, Senegala, Nigerije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Neki od istaknutih govornika Zagreb Youth Summita su: Carl Gershman (SAD), osnivač i predsjednik fondacije National Endowment for Democracy (NED), Mona Eltahawy (SAD), novinarka i spisateljica egipatskog podrijetla, zagovornica ženskih prava, Zineb El Rhazoui (Francuska), bivša novinarka Charlie Hebdoa marokanskog podrijetla, zagovornica slobode govora te stručnjakinja za religijska pitanja i kritičarka islamizma, Rodrigo Diamanti (Venecuela), aktivist i osnivač Un Mundo Sin Moraza, Alexander Soloviev (Rusija), vođa pokreta Open Russia te mnogi drugi.

Otvorenje će se održati u ponedjeljak u popodnevnim satima, uz prigodan umjetnički performans mladih glumaca.

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR