LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet

Sveučilišta u Hong Kongu uklanjaju spomenike studentima palim u masakru

Pritisak na Hong Kong i represija demokracije pojačava se, pa su tako uklonjeni simboli u spomen na strašan događaj koji je u Kini još uvijek tabu tema.

Pritisak na Hong Kong i represija demokracije pojačava se, pa su tako uklonjeni simboli u spomen na strašan događaj koji je u Kini još uvijek tabu tema.

Kinesko Sveučilište u Hong Kongu uklonilo je kip Božice demokracije, dok je Sveučilište Lingnan uklonilo reljefnu skulpturu. Oba ova spomenika bila su podignuta u spomen na masakr na trgu Tiananmen 1989. godine, gdje su studenti danima prosvjedovali za veće političke slobode.

Međutim, u lipnju te godine vojska je došla na trg kako bi se prosvjedi nasilno ugušili te je poginulo preko 200 civila i nekoliko desetaka ljudi iz osiguranja. Prema nekim procjenama, poginulo je i nekoliko tisuća ljudi.

Kinesko sveučilište nije službeno potvrdilo uklanjanje spomenika, samo je reklo da je neovlašteno postavljeni spomenik uklonjen, prenosi BBC. Uprava je navela da nikad nije dozvolila postavljenje spomenika, a i nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za njegovo održavanje.

Na Sveučilištu Lingnan također su se nemušto opravdavali sigurnosnim i zakonskim rizicima koje je reljef navodno predstavljao.

Hong Kong je bio jedno od rijetkih mjesta u Kini u kojoj je komemoracija masakra uopće bila dozvoljena, ali s pojačanim pritiskom vlasti u Pekingu zadnjih godina, malim se koracima potiskuje demokracija i pojačava hegemonija.
FOTO: PIXABAY