LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Beču

Sveučilišna studija pokazala da izložbe smanjuju ksenofobiju i povećavaju prihvaćanje migranata

Sudionici su anketirani prije i nakon posjeta izložbi, a rezultati su pokazali značajno povećanje empatije i smanjenje predrasuda prema migrantima.

Sudionici su anketirani prije i nakon posjeta izložbi, a rezultati su pokazali značajno povećanje empatije i smanjenje predrasuda prema migrantima.

Prema najnovijoj studiji Sveučilišta u Beču, posjet umjetničkim izložbama može znatno povećati razinu tolerancije i empatije kod ljudi. Istraživanje, koje je provedeno u suradnji s Dom Museum Wien, otkrilo je da izložbe mogu smanjiti ksenofobiju i povećati prihvaćanje imigracije među posjetiteljima.

Otvori vrata svojoj umjetničkoj karijeri: prilika za kreativne studente umjetnike


Znanstveni tim pod vodstvom Sveučilišta u Beču analizirao je utjecaj umjetničkih djela na promjenu ljudskih stavova i ponašanja kroz prizmu aktualnih društvenih izazova, kao što su klimatske promjene i migracijska kriza. Rezultati studije, objavljeni u prestižnom časopisu Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts Američkog udruženja psihologa, pokazuju da čak i kratkotrajni posjeti izložbama mogu imati dugotrajan pozitivni učinak na pojedince.

Poziv za prijave učenika i studenata da predstave svoje kreativne projekte


Istraživači su ispitali posjetitelje izložbe Pokaži mi svoju ranu, koja kombinira suvremenu i povijesnu umjetnost s temom ljudske ranjivosti. Sudionici su anketirani prije i nakon posjeta izložbi, a rezultati su pokazali značajno povećanje empatije i smanjenje predrasuda prema migrantima. Znanstvenici su posebno istražili trajanje tih promjena, otkrivši da pozitivni učinci mogu potrajati i nakon samog posjeta.

Jedan studentima poznati uređaj koji često koriste u domu upravo je oslikan na Kampusu u Rijeci


Ta studija ne samo da ističe važnost umjetnosti u oblikovanju društvenih stavova nego i sugerira da bi umjetničke institucije mogle imati ključnu ulogu u edukaciji i promicanju društvene svijesti. S obzirom na rastuće globalne izazove, umjetnost se pokazuje kao moćno sredstvo za raspravu i rješavanje problema, istovremeno pružajući prostor za osobni razvoj i razumijevanje, piše teklic.hr.

IZVOR: TEKLIC.HR
FOTO: CANVA PRO / SHOTSSTUDIO, ILUSTRACIJA