LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana mobitela

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj

Prosvjedi u Mađarskoj zbog smjene ravnatelja koji je odbio provesti zabranu pametnih telefona odražavaju širi europski trend restrikcija. Ministar Radovan Fuchs je još prošle godine istaknuo što će ministarstvo napraviti po ovom pitanju u našem obrazovanju.

Prosvjedi u Mađarskoj zbog smjene ravnatelja koji je odbio provesti zabranu pametnih telefona odražavaju širi europski trend restrikcija. Ministar Radovan Fuchs je još prošle godine istaknuo što će ministarstvo napraviti po ovom pitanju u našem obrazovanju.

Nedavna smjena ravnatelja srednje škole u Budimpešti zbog odbijanja provođenja vladine zabrane pametnih telefona izazvala je značajne prosvjede u Mađarskoj. Csaba Mészáros, ravnatelj škole Madách Imre, prisiljen je na ostavku nakon što je odbio primijeniti novu politiku koja ograničava upotrebu pametnih telefona u školama. Ova odluka izazvala je prosvjede i rasprave o učinkovitosti i nužnosti takvih zabrana koje nisu specifične samo za Mađarsku.
 

Prosvjedi u Mađarskoj


U Budimpešti je tisuće ljudi izašlo na ulice kako bi prosvjedovali protiv Mészárosove smjene, tvrdeći da je odluka imala političke, a ne obrazovne motive. Novi zakon koji članovi sindikata nastavnika kritiziraju kao zastarjeli, suočava se s kritikama zbog, kako smatraju, neusklađenosti s modernim obrazovnim praksama i tehnologijom.

Australija predlaže ograničenje starosti za društvene mreže: mladi zabrinuti


 

Slične mjere u zapadnoj Europi


Mađarska nije jedina zemlja koja uvodi zabrane pametnih telefona u školama. U Nizozemskoj je nacionalna zabrana pametnih telefona u osnovnim školama stupila na snagu ovog tjedna, dok je zabrana u srednjim školama uvedena ranije ove godine. Danske škole također usvajaju ograničenja, s nekim školama koje zahtijevaju da telefoni budu pohranjeni u posebnom „sigurnom" prostoru.
 

Zabrane u Francuskoj i Grčkoj


Petrinja ima novu i obnovljenu srednju školu, dio zgrade postaje učenički dom


U Francuskoj će 200 srednjih škola provoditi eksperiment sa zabranom pametnih telefona, gdje će učenici morati pohranjivati telefone u ormariće tijekom nastave, dok će ih moći koristiti tijekom odmora. U Grčkoj, premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je zabranu pametnih telefona u školama, ističući kako mobilni telefoni ometaju proces učenja i mogu uzrokovati distrakciju.
 

Što je u Hrvatskoj?


Ministar znanosti, obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs, još prošle godine rekao je kako ministarstvo neće ići u smjeru centralne zabrane mobitela u školama, već da je to nešto o čemu mogu odlučivati škole interno. Također, rekao je kako smatra da je dobro isključiti mobitele u školama jer se djeca tako mogu više družiti i fokusirati na nastavu te da bi bilo korisno kada bi postojala mjesta gdje se oni mogu odložiti tijekom boravka u školi, no da su korisni na putu u školu i kući.
IZVOR: EURONEWS / NOS / DNEVNIK.HR
FOTO: PEXELS