LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Studentima iz susjedne države zbog korone osigurana financijska pomoć bez obzira na to gdje studiraju

Slovenskim studentima u nekoliko je navrata od prošle godine osigurana jednokratna financijska potpora u iznosu od 150 eura. Osim onih koji studiraju u Sloveniji, takvu će pomoć dobiti i oni koji studiraju vani te punoljetni učenici.

Slovenskim studentima u nekoliko je navrata od prošle godine osigurana jednokratna financijska potpora u iznosu od 150 eura. Osim onih koji studiraju u Sloveniji, takvu će pomoć dobiti i oni koji studiraju vani te punoljetni učenici.

Slovenski studenti i učenici skupina su obuhvaćena takozvanim protikoronskim paketima, Zakonom o dodatnim mjerama za ublažavanje posljedica bolesti COVID-19, tj. projektom vrijednim više milijardi eura koji podrazumijeva pružanje financijske potpore svima pogođenima posljedicama pandemije. U njegovu je sklopu izrađeno već 8 paketa mjera, od kojih su studenti, prema podacima sa službene web-stranice Vlade Republike Slovenije, uvršteni u čak četiri. 

Zahvaljujući prvom paketu svi redoviti studenti s prebivalištem u Sloveniji dobili su 150 eura jednokratne financijske potpore. Tada je nastala pobuna jer njime nisu bili obuhvaćeni izvanredni studenti. Reagirala je Studentska organizacija Slovenije (SOS), čiji su predstavnici istaknuli nelogičnost u tome da oni s većim troškovima ne ostvaruju pravo ni na kakvu potporu, o čemu smo pisali ranije, pa su u drugom paketu mjera i izvanredni ostvarili pravo na 150 eura.

U šestom paketu pomoć im je bila pružena tako su bili oslobođeni plaćanja stanarine u studentskim domovima pod uvjetom da im oni ne pružaju uslugu smještaja za vrijeme epidemije. Također im je financirana zaštitna oprema ako zbog naravi svoje studijske grupe moraju raditi u zdravstvenim i sličnim ustanovama. Sedmim paketom ponovno je bilo predviđeno da oni koji se obrazuju na slovenskim državnim obrazovnim ustanovama dobiju spomenuti iznos.
Vezano: 
Najnovijim, osmim paketom, koji je slovenska vlada prihvatila 25. siječnja, predviđeno je da 150 eura dobiju studenti s prebivalištem u Sloveniji koji se školuju izvan Slovenije. Svoj će dio od ukupnog fonda od 320 milijuna eura u osmom paketu dobiti i punoljetni učenici, ali u iznosu od 50 eura. Da bi ostvarili pravo na to, trebaju se prijaviti e-obrascem. Konkretno govoreći, za dobivanje sredstava predviđenih sedmim paketom mjera (osmi još nema definirani datum), trebaju ispuniti obrazac najkasnije do 31. siječnja 2021. godine. Oni koji su to učinili do 25. siječnja 2021. novac će dobiti do 31. siječnja, dok će ga oni koji to učine od 26. siječnja nadalje dobiti u veljači.

Unatoč svemu navedenom, slovenski su studenti i dalje nezadovoljni jer povremenih 150 eura ne znači gotovo ništa s obzirom na troškove koje imaju. Studentska organizacija Slovenija (SOS) stoga je u nekoliko navrata Vladi slala prijedloge mjera kojima bi se moglo olakšati mladima, no Vlada ih uglavnom nije prihvatila. Primjerice, tražila je da se studentima i učenicima koji su ostali bez posla osigura 80% mjesečnog prihoda koji su ostvarivali od studentskih poslova u zadnjih 12 mjeseci te 600 eura za svakog od njih koji si zbog lošijeg financijskog statusa ne može osigurati osnovnu opremu za školu ili fakultet. Ostale prijedloge možete pronaći na poveznici. O najnovijem paketu, na svojoj Facebook stranici studentski su predstavnici rekli sljedeće:

– Mladima je Vlada RS opet namijenila samo sitniš. Pozitivno je što su pravo na jednokratnu naknadnu po novome ostvarili slovenski studenti (s prebivalištem u Sloveniji) koji studiraju na stranim visokoškolskim ustanovama. Još uvijek, međutim, pravo na naknadu nisu ostvarili strani studenti koji redovito studiraju u Republici Sloveniji!


Vezano: Splitski i zagrebački studentski centri pad izdanih ugovora broje u desetcima tisuća
Za razliku od slovenskih kolega, hrvatski studenti ni u jednom trenutku od države nisu dobili ovakav oblik financijske pomoći zbog posljedica koronavirusa Umjesto toga dobili su gubitak posla i (jedinog) izvora prihoda, što se najbolje održava u podacima dvaju najvećih studentskih centara, koji pad posredovanja i izdanih ugovora mogu brojati u desecima tisuća.
FOTO: PIXABAY