LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rat u Ukrajini

Studenti vojnici: Mladi Ukrajinci dobiju tri dana obuke i kreću na bojišnicu

Nakon tri dana obuke mladi vojnici odlaze na front ili jako blizu njemu.

Nakon tri dana obuke mladi vojnici odlaze na front ili jako blizu njemu.

Kada je Rusija krenula u rat u Ukrajini, životi mnogih studenata preokrenuli su se. Sa samo nekoliko dana obuke sada odlaze na bojišnice. 

BBC-jev novinar razgovarao je s dvojicom studenata vojnika. Rekli su mu kako dobivaju tri dana osnovne obuke, a nakon toga ih šalju na front, ili jako blizu njemu.

Maksim Lucik 19-godišnji je student biologije. Za BBC je rekao kako njega nije pretjerano potresla činjenica da mora postati vojnik nakon manje od tjedan dana obuke. Kaže kako je, nakon 5 godina u izviđačima, osim snalaženja u šumi naučio i kako rukovati nekim oružjem. On je imao 10 godina kada je 2014. godine počela borba s proruskim separatistima. On se sada pridružio svojem 18-godišnjem prijatelju Dmitriju Kisilenku, koji studira ekonomiju. 

– Naviknuo sam se na svoju pušku. Naučio sam kako pucati i ciljati u bitci te puno drugih stvari koje će biti ključne u borbi protiv Rusa – rekao je Dmitrij i dodao: – Puno sam samouvjereniji jer dobivamo dovoljno taktičkog znanja, znanja o borilačkim vještinama i medicini i kako nešto napraviti nasred bojišta – rekao je i u šali dodao kako želi vidjeti ukrajinsku zastavu kako se viori u Kremlju.

Dmitrij i Maksim su iz istog grada blizu granice s Rusijom. Njihov grad trenutno granatiraju, a njihove obitelji još su tamo. Maksim kaže da mu je majka rekla da ostane u skloništu i volontira kuhajući hranu. On ju je, pak, poštedio detalja svoje misije. 

Dmitrijevi roditelji znali su što radi, najprije je počeo volontirati na izradnji Molotovljevih koktela, nakon nekoliko dana nazvao je tatu kako bi mu rekao da se pridružuje obrambenim snagama. Otac mu je samo rekao da ne glumi heroja, piše N1