LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualne otmice

Studenti u Australiji zbog prijetnji lažirali otmicu – obitelji platile ogromne otkupnine

Kineski studenti u Australiji postali su za vrijeme pandemije meta prevaranata te su lažirali vlastite, virtualne otmice.

Kineski studenti u Australiji postali su za vrijeme pandemije meta prevaranata te su lažirali vlastite, virtualne otmice.

Kineski studenti koji su za vrijeme pandemije bili u Sidneyju bili su meta prevaranta koji su ih tjerali da lažiraju vlastitu otmicu kako bi zatim njihove fotografije poslali obitelji i rodbini koji su u nekoliko navrata prevarantima uplatili ogromne iznose novca, piše BBC.

Studenti su se našli na meti jer su im prevaranti koji su se predstavljali kao službenici kineske ambasade prijetili da će biti deportirani ako ne plate određenu naknadu te su neke čak nagovarali da iznajme sobu i lažiraju otmicu, što je na kraju imalo psihološkog utjecaja na studente i dovelo do toga da uistinu prema uputama prevaranata iznajme sobu u hotelu i fotografiraju se zavezani, kao da su oteti. 

Otac jedne studentice platio je više od dva milijuna australskih dolara, da bi se na kraju ispostavilo da ju je policija pronašla živu i zdravu u hotelskoj sobi. Kako je otkrila australska policija, koja je u jednom periodu gotovo svaki vikend imala ovakav slučaj otmice, studenti su pristajali na to jer su bili ranjiva skupina tijekom pandemije zbog izolacije i drugih kulturoloških faktora. 
FOTO: PIXABAY