LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Academic Motorsports Club Zurich

Studenti postavili novi Guinessov rekord u ubrzanju: od nule do 100 km/h u manje od sekunde

Novi svjetski rekord u ubrzanju postavili su automobilom koji su sami izradili.

Novi svjetski rekord u ubrzanju postavili su automobilom koji su sami izradili.

Studenti švicarskog Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu i ETH Zuricha postavili su novi rekord u ubrzanju i oduševili članove Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), piše Tportal.hr.


Mythen  nositelj novog rekorda

 

Novi svjetski rekord u ubrzanju postavili su automobilom koji su sami izradili. Njihov ručno izrađeni električni trkaći automobil, mythen, od 0 do 100 km/h ubrzao je za manje od sekunde, točnije 0,956 sekundi u samo 12,3 metara. Time je oboren prijašnji svjetski rekord od 1,461 sekunde, koji je prošle godine postavljen na Sveučilištu u Stuttgartu u Njemačkoj.

Tim AMZ-a postavio je svjetski rekord ubrzanja za električne automobile dva puta, prvi put 2014. godine, a potom opet 2016. Nakon što je rekord nakratko pripao Sveučilištu u Stuttgartu, sada je opet kod švicarskog tima.

Sve komponente mythena, trkaćeg automobila s kojim je oboren svjetski rekord, napravili su studenti. Vozilo ima iznimnu snagu od 240 kW, odnosno oko 326 KS.
 

Rad na projektu uz studij bio je vrlo intenzivan. Ali unatoč tome, bilo je jako zabavno raditi s drugim studentima na neprestanom stvaranju novih rješenja i primjeni u praksi onoga što smo naučili na satu. I, naravno, apsolutno je jedinstveno iskustvo biti uključen u svjetski rekord. – ističe Yann Bernard, voditelj motora u AMZ-u.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA