LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba s koronavirusom

Studenti medicine u New Yorku mogli bi uskoro početi raditi; omogućit će im se da ranije diplomiraju

U New Yorku se broj oboljelih od koronavirusa drastično povećava te su nužna pojačanja u zdravstvenom sustavu. Iz tog bi razloga studenti završnih godina medicine mogli diplomirati već u travnju.

U New Yorku se broj oboljelih od koronavirusa drastično povećava te su nužna pojačanja u zdravstvenom sustavu. Iz tog bi razloga studenti završnih godina medicine mogli diplomirati već u travnju.

Studenti završne godine medicine u New Yorku trebali bi početi s radom u zdravstvenom sustavu prije no što su planirali. Business Insider navodi kako će im se omogućiti da ranije diplomiraju – već u travnju.

Nadležna tijela još nisu odobrila odluku, ali Steven B. Abramson, zamjenik dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku, ističe kako je optimističan po pitanju realizacije tog plana. Ondje se, naime, broj oboljelih od koronavirusa drastično povećava te su nužna pojačanja u zdravstvenom sustavu. 

Vezano: U Italiji rade studenti medicine i liječnici bez položenog stručnog ispita; ministar naveo planove za Hrvatsku


Podsjetimo, Italija je još ranije donijela odluku da će s radom u zdravstvenom sustavu koji je drastično pogodio koronavirus započeti 10 tisuća osoba – studenata završnih godina studija medicine koji još nisu diplomirali i onih koji još nisu položili stručni ispit. Te će osobe raditi u području obiteljske medicine i u domovima za stare, a iskusniji liječnici prebacuju se u bolnice.

Ministar Vili Beroš kasnije je komentirao čeka li hrvatske studente taj scenarij – istaknuo je da je polaganje stručnog ispita preduvjet da bi se mladi liječnici mogli baviti zdravstvenim djelatnostima, ali je napomenuo i da su u Ministarstvu zdravstva pronašli način kako ga oni mogu položiti – preko Skypea ili na neki drugi online način. Prema njegovim riječima, tek će tako ući u zdravstveni sustav Republike Hrvatske.
FOTO: PIXABAY