LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rat u Ukrajini

Studenti iz Ukrajine: „Studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zbog ovih strašnih okolnosti”

Studenti iz Ukrajine opisali su kako se nose sa studiranjem u ratnim vremenima.

Studenti iz Ukrajine opisali su kako se nose sa studiranjem u ratnim vremenima.

U gostovanju na N1 televiziji u emisiji Novi dan Maksim Kamenjeckij, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, opisao je kako izgleda situacija u Ukrajini što se tiče izvođenja nastave, a javili su se i studenti iz Ukrajine, Olena Jurčenko, Anna Harmaš i Anatolij Černiš, koji su opisali kako izgleda studiranje u ratnim vremenima
 
VEZANO: Kakav prizor: ukrajinski profesor iz rova predaje studentima!

Profesor je rekao da je što se tiče izvođenja nastave pomoglo iskustvo iz pandemije kada se nastava izvodila online putem. Olena Jurčenko živi u malom gradu na sjeveru Ukrajine koji nije bio pod izravnom okupacijom Rusije, no rekla je kako su uništeni neki objekti ključne infrastrukture tijekom granatiranja. 

Studiranje joj, govori, pomaže da se nosi s ratnim vremenima. 

– Studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zbog ovih strašnih okolnosti. – rekla je Olena. 

S njom se slaže i Anna Harmaš, je iz grada koji se nalazi 50 kilometara od granice i koji je pretrpio veliku štetu od prvog dana rata, ali nije bio okupiran.

– Rusi su ga pokušali izbrisati s lica zemlje. Što se tiče studiranja, nije to bilo prvi prioritet. No, studiranje i učenje okupljaju pažnju i usmjeravate se na nešto pozitivno – rekla je studentica za N1. 

Anatolij Černiš govori kako mu je bilo teško uhvatiti konce, no uspio se vratiti studiju. 

– Po prvi put mi je bilo teško uhvatiti konce, no uspio sam se vratiti studiju. Sada mogu studirati i komunicirati jako dobro. Nastavim se baviti i volontiranjem. Što se tiče situacije u mom gradu, ja sam iz Mikolajiva koji je bio pod izravnim napadima ruskih snaga, bilo je i uličnih borbi. – rekao je za N1. 

Studenti su poslali i poruke svjetskim liderima, uključujući Vladimira Putina, Joe Bidena, Viktora Orbana…

– Moja poruka je jasna, ukrajinska pobjeda je neizbježna, a svi oni koji su odgovorni za neizazvanu agresiju bit će pozvani na odgovornost – rekla je Olena Jurčenko.

Dodala je da Ukrajina štiti cijeli svijet od Putinove agresije.

– Na televiziji ne mogu izgovoriti ono što bih željela reći Putinu. Međutim, on je kriv za uništavanje svoje zemlje i izvana i iznutra i stoga treba preuzeti odgovornost. Vrijeme je da se završi rat i da se makne s vlasti – kazala je Anna Harmaš.

Anatolij Černiš je rekao da je čuo poruke podrške iz svijeta, ali da je Ukrajini potrebna dodatna pomoć.

– Želim zahvaliti i Hrvatskoj na pomoći i podršci, to je za nas od velike važnosti – rekao je student za N1.

FOTO: UNSPLASH