LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedan projekt

Studenti iz Ujedinjenog Kraljevstva rade na projektu kojim bi vratili led na Arktik

– Kada s ljudima pričamo o projektu njihova je prva reakcija: Radite...što? Pokušavate ponovno zamrznuti Arktik? – rekao je zoolog koji radi na projektu.

– Kada s ljudima pričamo o projektu njihova je prva reakcija: Radite...što? Pokušavate ponovno zamrznuti Arktik? – rekao je zoolog koji radi na projektu.

Studenti i znanstvenici sa Sveučilišta Bangor u Ujedinjenom Kraljevstvu osnovali su tvrtku Real Ice koja je izumila prototip mašine koja bi trebala stvarati bare s vodom na Arktiku koje bi se zatim smrzavale, prenosi BBC.

Njihov bi sustav radio tako da bi ispumpavao vodu i zamrzavao je ispod zaleđene površine gdje je temperatura -50°C te bi se time stvarali novi slojeva leda potrebni životinjama, ali i ljudima. Najveće zasluge odlaze Nicku Pennyju, inženjeru koji je diplomirao na Sveučilištu Bangor i studenatima inženjerstva.

Studente predvodi diplomirani zoolog Cian Sherwin iz Dublina koji je za BBC podijelio najčešću prvu reakciju na njihov projekt:

– Kada s ljudima pričamo o projektu njihova je prva reakcija: Radite...što? Pokušavate ponovno zamrznuti Arktik?

Sherwin je rekao da im je trenutno najveći izazov stupiti u kontakt s tamošnjim stanovnicima, što im je zapravo ključno jer žele poboljšati njihov standard, ali i zaštititi Zemlju općenito.

FOTO: Sveučilište Bangor

Ovaj zoolog došao je na Sveučilište da bi studirao o gmazovima i vodozemcima jer mu je to strast odmalena, no trenutno je fokus usmjerio na ovaj projekt:

– Otkad sam diplomirao postao sam znatno više zainteresiran za ovaj projekt kojim bi se vratio led koji se toliko brzo topi da bi nam to svima moglo stvarati velike probleme u budućnosti. 

Više o projektu piše na službenoj web-stranici Sveučilišta gdje stoji da je projekt postao dio globalne inciijative For Tomorrow koju je predstavila popularna američka glumica Jessica Alba.
 
FOTO: SVEUČILIŠTE BANGOR/MANDY JONES PHOTOGRAPHY