LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BIM natjecanje

Studenti građevine sudjelovali na najvećem regionalnom građevinarskom natjecanju u Beogradu

Natjecanje se održalo od 15. do 17. srpnja na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a sudjelovali su timovi s četiri građevinska fakulteta iz Hrvatske.

Natjecanje se održalo od 15. do 17. srpnja na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a sudjelovali su timovi s četiri građevinska fakulteta iz Hrvatske.

Građevinski fakultet Sveučilišta u Beogradu od 15. do 17. srpnja bio je u bojama 14 građevinskih fakulteta iz 5 država regije: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Allplan Student Competition 2021, u organizaciji Baldinistudija, Baldinistudija International, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i partnera, najveće je regionalno BIM natjecanje koje za cilj ima promociju BIM (engl. Building Information Modeling) načina rada, kvalitetnog projektiranja i povezivanja fakulteta u regiji. 

Iz Hrvatske su sudjelovali timovi s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Građevinskog fakulteta u Osijeku te s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

– Baldinistudio je od prve godine postojanja prepoznao važnost edukacije studenata i akademske zajednice kroz besplatne višednevne radionice u različitim BIM softverima. Ovo natjecanje predstavlja krunu višegodišnjeg rada i samo je jedan od dokaza da će nove generacije građevinskih inženjera biti itekako spremne za tržište rada koje ih očekuje – izjavila je Monika Mlakić, BIM konzultant i Project manager natjecanja.

Studenti su kroz tri dana natjecanja dobili niti malo jednostavan zadatak: prema arhitektonskim podlogama i armaturnim nacrtima koje je dodijelila kompanija Vitez projekt d.o.o. Osijek bilo je potrebno podignuti model AB konstrukcije i postaviti odgovarajuću armaturu. Za izradu pregradnih zidova bilo je potrebno koristiti Wienerberger biblioteku iz Allplana, a IFC model izvesti u platformu PlanRadar. Izvještaje, nacrte i svu potrebnu dokumentaciju bilo je potrebno predati zajedno s modelom. Timovi s najtočnijim i najkompletnijim modelima i nacrtima nagrađeni su s vrhunskim nagradama: laptopima, tabletima i slušalicama.

– Siguran sam da je svim sudionicima ovog takmičenja jasno da se u najmanjoj mjeri radi o takmičenju između timova i borbi za što bolji plasman, a da je druženje studenata, najveće dostignuće ovog takmičenja. Poznanstva započeta u ova tri dana imaju veliki potencijal da izrastu u snažna prijateljstva, a nemam nikakvu dilemu da će život ponovo spojiti ove mlade ljude i brže nego što se nadaju. Cijelom regijom poslana je veoma snažna poruka da se mladi ljudi odlično razumiju i veoma brzo nalaze zajednički jezik i kada je potrebno savladati inženjerske probleme ali i kada je druženje u pitanju. Želim da vjerujem da je na ovim temeljima moguće graditi i odnose između država i da će sudionici ovog takmičenja, već za par godina, vođeni ovim iskustvom, donositi i poslovne i životne odluke – izjavio je prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta u Beogradu, doc.dr. Nenad Fric.

FOTO: Lucijano Bajić (Građevina, Zagreb) / Baldini studio

Kroz tri dana natjecateljskog programa, pored rada na BIM modelima i projektnim nacrtima, studenti i profesori imali su priliku poslušati stručna predavanja o novim načinima rada u građevinarstvu, kvalitetnim materijalima i najnovijim tehnologijama.

– Međusobna razmjena iskustava nastavnika sa 15 građevinskih fakulteta je veliko dostignuće ovog natjecanja. Pored implementacije informacijskih tehnologija u nastavne planove i programe, razmijenjena su i iskustva na animiranju mladih za studije na tehničkim fakultetima, situacija na tržištu rada kao i izazovi koje je donijela pandemija Korona virusa. Osobno sam mnogo naučio od svojih kolega, a neka od njihovih rješenja sa zadovoljstvom ću implementirati i u svom radu – rekao je doc.dr. Nenad Fric.

Natjecanje je završeno sa svečanom gala večerom i proglašenjem pobjednika. Treće mjesto pripalo je Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci dok su drugo mjesto odnijeli studenti Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad. Pobjeda ovogodišnjeg Allplan Student Competitiona pripala je studentima Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

– Allplan Student Competition 2021 je u potpunosti opravdao očekivanje i tromjesečne pripreme za natjecanje. Iskustva koja smo stekli su jako korisna i nezaboravna i pamtit će se za života. Nama je jako drago što smo osvajanjem prvog mjesta pokazali da se na Građevinskom fakultetu u Tuzli proizvodi jak kadar mladih inženjera. Ovom prilikom bih pohvalio svoje kolege Aladina Talovića i tim lidera Edina Muratovića koji je dokazao da je najjači poznavatelj rada u Allplanu – izjavio je Seid Gušić, pobjednik ovogodišnjeg natjecanja.

FOTO: BALDINI STUDIO